Banke spremne tek na kozmeticku pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Koje ce nove mjere ponuditi gradanima zaduženima u švicarskim francima da bi im olakšala otplatu kredita, Vlada za sada ne želi otkriti. Premijerka Jadranka Kosor najavila je u petak da se o novim rješenjima razmišlja, i bit ce predstavljena javnosti tijekom ovoga tjedna, no o kojim je konkretnim mjerama rijec, na Markovom trgu još ne žele reci.

Memorandum o produženju otplate kredita u švicarskim francima, potpisan u lipnju s osam banaka, ocito, nije polucio znacajnije rezultate jer su gradani svjesni cinjenice da u slucaju produljenja otplate banci u konacnici, za malu mjesecnu uštedu, u kamatama vrate daleko više.

Iz banaka takoder odgovaraju da još nisu upoznati s novim Vladinim mjerama pomoci zaduženima u švicarcima, no kako se od upucenih može cuti, vjerojatno ce se ici tek na blago smanjenje kamate, što banke vec i sada cine.

Prema mišljenju sudske vještakinje za bankarstvo i financije Marije Duljkovic, jedino pravo rješenje jest reobracun kredita u kunsku protuvrijednost na dan odobravanja i puštanja u tecaj kreditnog zaduženja, uz obracun visine redovne kamatne stope za kredite u eurima za istu grupu proizvoda i uz zaštitnu valutnu klauzulu u eurima.

Drugim rijecima, bila bi to simulacija situacije što bi bilo da je kredit odobren uz zaštitnu klauzulu u eurima, a ne u francima. S druge strane, od upucenih se može neslužbeno cuti da banke na to sigurno nece pristati.

Nove ponudene mjere takoder ce, kao i sve dosadašnje, biti kozmeticke naravi, vjeruju upuceni, ne nadajuci se, primjerice, Vladinoj subvenciji za zadužene, ili necem slicnom. Država bankama, jer o njima ovisi, ne može prijetiti, niti od njih tražiti previše.

Buduci da istovremeno i država treba bankama, jer je njihov najuredniji platiša, banke ce pristati na neki manji kompromis, još jedan u nizu koji gradanima nije puno pomogao. Na išta manje od ekstraprofita banke nece pristati, cega je svjesna i država. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)


PBZ i Zaba smanjili kamatu 0,25 posto


Iz PBZ-a, koji je od 1. kolovoza smanjio kamatu na švicarce za 0,25 posto, odgovaraju da im se klijenti s poteškocama u otplati kredita javljaju svakodnevno.

Nude, kažu, plan otplate tijekom cetiri otplatna razdoblja sa smanjenjem anuiteta u prvom otplatnom razdoblju i poseban fleksibilan otplatni plan koji tijekom odredenog razdoblja omogucava zadržavanje visine mjesecnog obroka u kunama u sklopu granica dogovorenih s klijentom.

Iz Zabe, koja je kamate na sve kredite 1. srpnja spustila za 0,25 postotnih poena, i u kojoj, kažu, 97 posto dužnika i dalje redovito otplacuje svoje kredite, odgovaraju da im iskustvo pokazuje da na (ne)redovitost otplate kredita puno više utjecu individualni faktori - gubitak posla ili smanjenje prihoda - negoli promjene u kretanju valute.


Podijeli: Facebook Twiter