Banke rasprodaju stanove, ali taje koliko ih imaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na tržištu neprodano stoji desetak tisuca novih stanova - neslužbeni je podatak koji vec dugo kola tržištem, a koji banke, prave vlasnice neprodanih stanova, brižno skrivaju, tajeci razmjere kreditiranja investicija koje danas nitko ne želi, ili ne može kupiti.

Na upit koliko, brojkom, neprodanih stanova, koje su gradili investitori - njihovi klijenti, trenutno imaju u svojoj ponudi, iz Erste banke navode da su od sijecnja ove godine, kad su u suradnji s 40 svojih klijenata - gradevinaraca ponudili posebne uvjete prodaje, zajedno s ponudom uz Vladinu subvenciju kredita, prodali oko 250 stanova. Buduci da su u sijecnju ponudili više od 600 stanova, znaci da ih je neprodanih još oko 350.

- U sijecnju smo ponudili povoljnije uvjete za kupnju preko 600 stanova, od kojih se vecina, oko 70 posto, nalazi na podrucju Zagreba. Povoljniji uvjeti kupnje stambenog prostora ocituju se u povoljnijim uvjetima kreditiranja, kao i sniženim cijenama stanova.

Tako se sada cijene stanova krecu od 890 do 2.900 eura po cetvornom metru, ovisno o graditelju, odnosno pojedinom projektu, odgovaraju iz Erste banke, koja nudi fiksnu kamatnu stopu od 4,5 posto za prve cetiri godine otplate kredita.

Isti se uvjeti nude i u Zagrebackoj banci, iz koje porucuju da su od kraja 2009. godine do danas kroz akciju povoljnije prodaje stanova, "Dan za stan", prodali ukupno 900 stanova, ne navodeci koliko ih, neprodanih, još pokušavaju prodati.

RBA je u suradnji s gradevinskim tvrtkama, odgovaraju iz te banke, u akciji "Prostor za preokret" prodala do sada više od 500 stambenih jedinica, a još uvijek u ponudi ima, u cijeloj Hrvatskoj, više od, kažu, 700 razlicitih nekretnina. Nude ih uz prosjecnu cijenu od 1.532 eura po cetvornom metru, uz kamatnu stopu od 5,75 posto te prosjecnu starost izgradnje oko jedne godine.

- Bankama je stalo da ne ruše cijene stanova radi povrata novca koji su uložile u njihovu gradnju. Visoke cijene stanova ne drže ni tržište ni investitori nego bankarski sektor, kazao je još u ožujku ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak.

Konstatirao je tada da mu stalno u posjet dolaze i bankari, ocito pod sve vecim pritiskom neprodanih nekretnina, od države tražeci pomoc. Nude, kazao je, opcije za rješavanje cak cetiri tisuce svojih nekretnina koje im stoje u portfeljima.

- Najave poreza na imovinu kojim ce biti obuhvacene i nekretnine koje ne služe za stanovanje ili najam stvorile su novi val ocekivanja pada cijena svih stambenih nekretnina, koji smatramo nerealnim, komentar je Raiffeisen banke na najavljeni "Linicev" porez.

Posljedica oporezivanja nekretnina ce zasigurno biti, uvjereni su u RBA-u, pojava vece kolicine rabljenih nekretnina na tržištu, no zbog stanja tih nekretnina, ciji vlasnici ne mogu ili ne žele placati porez na njih, ocekujemo samo umjereni utjecaj te ponude na tržište novih nekretnina. (B. MRVOŠ PAVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter