Banke ponudile 357 milijuna kuna kredita

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poslovne banke iskazale su gotovo dvostruko veci interes za kredite koje ce poduzetnicima dijeliti u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj (HBOR) od onoga što im je u prvom krugu na aukciji u petak ponudila država. HBOR je na prvoj aukciji na kojoj su se dijelile kvote za zajednicke kredite nudio 200 milijuna kuna, a cak 16 banka dalo je ponude za 357 milijuna kuna. Buduci da ce HBOR u prvoj rundi podijeliti ipak samo 200 milijuna kuna kredita, to znaci da ce veci interes banaka najvjerojatnije dati državi mogucnost da sruši kamatu po kojoj ce banke odobravati svoj dio kredita.

Naime, HBOR ce na svoj udio u kreditu, od 40 posto, naplacivati kamatu od 3,8 posto, a Ministarstvo financija procjenjivalo je da bi konacna kamata mogla biti od 5,12 do 5,72 posto ukoliko poslovne banke na svojih 60 posto kredita ponude kamatu od šest do sedam posto. Naši izvori tvrde da su banke cak ponudile i nešto niže kamate od ocekivanoga te da bi konacno kamata mogla biti oko pet posto. Kolike ce doista biti kamate, HBOR ce objaviti u ponedjeljak.

Ukoliko banke iskoriste cijelu kvotu od 200 milijuna kuna, na što i same moraju odobriti još 300 milijuna kuna kredita, to znaci da bi nakon prve aukcije poduzetnici za obrtna sredstva mogli dobiti ukupno 500 milijuna kuna. Dio tih sredstva, 20 posto, moci ce koristiti za otplatu svojih dugova bankama, a dio za vracanje duga državi.

Da je kojim slucajem HBOR u mogucnosti odgovoriti na ukupnu ponudu banaka, na njegov udio od 357 milijuna kuna banke bi morale dodati još gotovo 500 milijuna kuna, pa bi ukupan kreditni potencijal bio oko 857 milijuna kuna. No, vec ranije celni su ljudi Ministarstva financija i HBOR-a objasnili da ce se aukcije održavati najmanje jedanput tjedno, ali da je moguce i cešce održavanje tih natjecaja ukoliko se pokaže da za to postoji interes. HBOR za taj program ima ukupno dvije milijarde kuna, što osigurava ukupni kreditni potencijal od pet milijardi kuna.


Podijeli: Facebook Twiter