Banke nude kredite za legalizaciju nekretnina

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Otkako je na snazi Zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, većina banaka je u svoju ponudu uvrstila kredite namijenjene financiranju ozakonjenja tih građevina. Naime, da bi građanin legalizirao objekt i platio sve moguće naknade i doprinose često mu je potrebno više desetaka tisuća kuna. U jeku recesije tim iznosom ne raspolaže baš svatko, pa su banke pružile građanima priliku da se, pored svih minusa na računima, još jednom zaduže.   

Tako je Hypo Alpe Adria banka ponudila kunske stambene kredite za financiranje troškova legalizacije objekata u iznosu od 15.000 do 180.000 kuna uz promjenjivu kamatnu stopu od 6,53 posto uz status klijenta, odnosno 7,33 posto za one koji nemaju status klijenta ove banke. Za iznose do 110.000 kuna rok otplate kreće se od dvije do deset godina, a za veće iznose od dvije do 15 godina. Naknada za realizaciju kredita iznosi 0,5 posto, priopćili su iz Hypa. Za kredite do 35.000 kuna nije potreban jamac, a za one do 110.000 kuna potrebno je 10-postotno pokriće ili jamac, odnosno hipoteka na nekretninu i polica osiguranja vinkulirana u korist banke. Kada je riječ o iznosima većim od 110.000 kuna, obavezna je hipoteka na nekretnini i polica osiguranja vinkulirana u korist banke.

Ovi se krediti odobravaju nakon što nadležno upravno tijelo lokalne ili regionalne samouprave, uvidom u projekt, ustanovi da objekt odgovara uvjetima legalizacije, odnosno kada se izdaju predračuni, računi i/ili rješenja za plaćanje komunalnog i vodnog doprinosa, kao i naknade za zadržavanje nezakonito izgrađene zgrade.

I u Ersteu odobravaju kredite namijenjene ozakonjenju nezakonito izgrađene nekretnine, konkretno, za izradu potrebne dokumentacije te izdavanje rješenja. Nude se krediti do 25.000 eura, uz rok otplate do 10 godina te efektivnu kamatnu stopu od 6,6 do 7,67 posto, ovisno o statusu klijenta. Nude se i krediti do 180.000 kuna, uz rok do sedam godina, uz efektivnu kamatnu stopu od 7,93 do 9,01 posto. 

U Zagrebačkoj banci stambenim kreditima (od 15.000 do 200.000 kuna) financiraju sve troškove vezane uz legalizaciju. U banci ističu da u trenutku dospijeća zadnjeg anuiteta korisnik ne smije biti stariji od 65 godina. Kredit se može uvećati za pet posto iznosa potrebnog za plaćanje troškova vezanih uz legalizaciju, ali

ukupan iznos kredita ne može biti veći od 200.000 kuna.

Rok otplate je od 13 do 180 mjeseci, uz promjenjivu efektivnu kamatnu stopu od 6,46 do 6,73 posto. 

Iznosi kredita za legalizaciju u Privrednoj banci Zagreb kreću se od tisuću do 15.000 eura, uz rok otplate do 15 godina (uz mogući poček) te promjenjivu efektivnu kamatnu stopu od 6,33 do

6,45 posto godišnje. Za kredite realizirane u akcijskom razdoblju do konca godine banka ne naplaćuje naknadu.

U OTP-u trošak odobravanja kredita doseže tri posto kredita, koji se odobrava u iznosu od 5.000 eura na rok od jedne do 25, odnosno 30 godina. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter