Banke nisu spremne sniziti cijene stanova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Projekt kojim je država planirala od banaka na leasing uzeti neprodane stanove kako bi ih iznajmila, a u konačnici i prodala građanima po povoljnim cijenama, po svemu sudeći neće zaživjeti.  Pregovori nisu uspjeli zbog toga što su banke postavile visoku cijenu stanova, potvrdili su nam to i u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja koje je vodilo pregovore.

- Dogovor s bankama oko projekta najma stanova do sada nije dao konkretne rezultate jer banke nisu bile spremne značajnije sniziti cijene stanova. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja još uvijek se nada da bi moglo doći do pozitivnih pomaka. Iz njihovog odgovora na naše pitanje zašto dogovor nije uspio, jasno je da se "pozitivan" pomak može dogoditi samo ako banke značajnije snize svoju cijenu.

Što se tiče banka na naše pitanje odgovorile su tek dvije. Splitska banka je "poručila da nije ni upoznata s detaljima jer u svom portfelju ima malo plasmana koji su vezani za neprodane stambene nekretnine". Iz Hypo-Leasing Kroatien poručuju da su se odazvali na razgovore.

- Razgovori su u inicijalnoj fazi, a sam projekt još uvijek u fazi razrade tako da nije objektivno govoriti o propasti pregovora, odgovaraju u Hypou. U ostalim bankama dobili smo tek neslužbena objašnjenja kako je bilo teško razgovarati jer i u slučajevima kad su kreditirali određene projekte u stanogradnji, vlasnici tih izgrađenih a neprodanih stanova i zgrada, nisu banke nego tvrtke kojima su dali kredite.

Plan je bio da stanove na leasing uzme Agencija za promet nekretnina (APN), a banke bi dobile mogućnost da PDV na te nekretnine umjesto u prvoj godini, kad ih daju u leasing, plate u desetogodišnjem razdoblju. APN bi stanove iznajmljivao građanima  po cijeni koja bi mu jamčila da posluje na pozitivnoj nuli, dakle da ne bude na gubitku, ali i da ne zarađuje na građanima. Ciljana cijena najma bila je od 20 do 30 kuna po četvornom metru, s time da bi građani u određenom trenutku mogli otkupiti stan koji su unajmili, a cijena otkupa bila bi umanjena za iznos koji je netko godinama uplaćivao za najam. (J. MARIĆ/N. list)


Podijeli: Facebook Twiter