Banke i Fina nepravilno provode ovrhe

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec cetiri mjeseca Glas Istre i mnogi drugi mediji izvještavaju kako se gradanima s racuna u banci posve ilegalno oduzima novac. Pisali smo o mnogim primjerima iz Istre: umirovljeniku koji je zbog ovrhe ostao bez citave mirovine iako se samo trecina iznosa smije ovršiti; nezaposlenom Puljaninu kojem je bez ikakva upozorenja blokiran racun pa nije mogao podici naknadu za nezaposlene iako ona uopce ne smije biti predmetom ovrhe, kao uostalom ni socijalna pomoc ili djecji doplatak. Nedavno smo pisali o Puljanki koja o ovrsi prethodno nije bila obaviještena pa stoga nije mogla pravovremeno reagirati u Financijskoj agenciji (Fina). Problemi su uslijedili i nakon što se utvrdilo da je svoj dug ta Puljanka odavno platila. Naime, za deblokadu racuna Fini je trebala platiti naknadu od 273 kune, i to unatoc tome što joj je racun blokiran tudom greškom!

Svi ti primjeri ukazuju na to da je problem u sustavu koji je to omogucio, a cini se da je Sabor jedino mjesto gdje bi se to moglo riješiti, s obzirom na to da su zastupnici izglasali izmijenjen Zakon o provedbi ovrhe koji je stupio na snagu 1. sijecnja 2011. Stoga smo sve saborske zastupnike iz Istre upitali što planiraju uciniti da se isprave nelogicnosti iz Zakona o provedbi ovrhe i kada to namjeravaju poduzeti.

Pogoduje se kapitalu

Silvano Hrelja iz HSU-a veli da ce u najskorijem mogucem roku ministrici financija uputiti pisano pitanje. - Hrvatska stranka umirovljenika je u samom pocetku primjene tog zakon upozoravala na probleme koji ce nastajati i, ocito je, nastaju. Cinjenica je da, iako namjera zakonodavca nije bila oduzimanje socijalnih pomoci ili invalidnina, birokracija trenira strogocu na gradanima. S druge strane, u prici se ne mogu zanemariti niti lokalna komunalna poduzeca koja su, ocito, pronašla nacin da ovako krpaju rupe u svojim proracunima, zakljucio je Hrelja.

Nevio Šetic, saborski zastupnik HDZ-a, veli da primjeri iz prakse ukazuju na poteškoce u provedbi zakona. - Zakon je poprilicno jasan i konkretan, ali u primjeni se javljaju odredene poteškoce pa gradani trebaju pristupiti žalbenom postupku. Jednostavno, Fina i banke se trebaju pridržavati zakona, naveo je Šetic. Upitan što ce uciniti kao saborski zastupnik da se isprave nelogicnosti odgovorio je: "Pratit cemo provedu zakona i da se u najkracem roku otklone nelogicnosti koje izaziva zakon."

Dino Kozlevac, saborski zastupnik SDP-a, veli da je njegova stranka u postupku donošenja zakona predlagala rješenja kojima se nece omogucavati upravo ono što se u provedbi dogada, a to je da opet ceh problema, prvenstveno gospodarskih, pada na siromašne i ljude koji su u problemima u pravilu ne svojom krivicom. - Nažalost opet se pogoduje kapitalu, ne kažnjavaju se nesavjesni poduzetnici koji ne isplacuju place i ne namiruju obveze, njima država ne blokira racune. I to govori o karakteru ove vlasti i njenoj brizi za gradane, zakljucio Kozlevac.

- Ako se dosljedno cita zakone, nelogicnosti nema u njima nego Fina i banke rade protuzakonito, a država ne provodi nikakvu kontrolu i ne sankcionira prekršitelje zakona, tvrdi saborska zastupnica SDP-a Tanja Vrbat te dodaje da zbrka, kaos i otimacina gradana proizlaze iz aljkavosti Fine i banaka te nedosljedne primjene zakona.

Blokirati nesavjesne poslodavce

- Fina još nije blokirala niti jedan racun nekog poslodavca koji svojim radnicima, primjerice, ne isplacuje place ili doprinose, ali je blokirala oko 600 tisuca racuna gradana. No, predmetom ovrhe nikako ne mogu biti primanja koja gradani ostvaruju po osnovi alimentacije, zakonskog uzdržavanja, tjelesnog oštecenja, socijalne skrbi, privremene nezaposlenosti, djecjeg doplatka, stipendije ili pomoci ucenicima, veli Tanja Vrbat.

Damir Kajin, Marin Brkaric i Boris Miletic iz kluba zastupnika IDS-a na naš upit što i kada planiraju uciniti da se isprave nelogicnosti iz Zakona o provedbi ovrhe odgovorili su "uskoro, kada smijenimo ovu nesposobnu i korumpiranu vlast".

- Svi naši prijedlozi zakona, svi naši amandmani, sve naše primjedbe i dobronamjerne preporuke odbacene su kao da su kužne. Dolazimo na vlast mijenjati HDZ-ove zakone koji su napravljeni samo da narodu deru kožu i bogate bogate (koji su to postali zaslugom HDZ-a), a siromašne i dalje pelješe. HDZ 20 godina pljacka i siromaši Hrvatsku, 20 godina ne slušaju glas radnika i sada Vi mislite da ce dva mjeseca do izbora, kad se grcevito bore da izbjegnu Remetinec, mijenjati Zakon o ovrsi koji ide njima na ruku i kapitalu koji održava HDZ na vlasti, navode u zajednickom priopcenju Kajin, Brkaric i Miletic. (Paulo GREGOROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter