Banke će podnijeti trošak povećanja tečaja franka

(Reuters)
(Reuters)

Banke su spremne na sebe preuzeti udar od povećanja tečaja švicarskog franka tijekom sljedeća tri mjeseca i tako pomoći dužnicima s kreditima indeksiranim u toj valuti, a u međuvremenu treba potražiti trajno rješenje, izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva financija i Hrvatske narodne banke (HNB) direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček.

"Razmatrali smo moguće prijedloge i iskristaliziralo se da će banke službeno podnijeti prijedlog kratkoročnog rješenja Ministarstva financija, koje će, nadamo se, taj prijedlog objaviti sutra ili preksutra", rekao je Bohaček. Banke su kazale da su u prvom razdoblju od tri mjeseca spremne trošak toga da građani ne plaćaju povećane rate snositi na svojim leđima, rekao je Bohaček. Istovremeno se, dodaje, zalažu za trajno rješenje, koje bi uključivalo socijalni položaj dužnika i ravnomjernu podjelu svih troškova takvog rješenja. Bohaček nije želio detaljnije obrazložiti prijedlog banaka, rekavši da će ih, ako ih prihvati, objaviti Ministarstvo financija. Ponovio je pri tome da su banke spremne za prva tri mjeseca podnijeti "kompletan trošak olakšanja položaja dužnika".

Dodao je da su sve tri strane na današnjem sastanku izrazile spremnost pronalaska najprije kratkoročnog, a potom trajnog rješenja i to bez oklijevanja, kako bi se sve to do početka ljeta moglo provesti. "HUB će formalizirati svoj prijedlog, a ministar financija je zamolio da do 17 sati dobije pisani prijedlog", kaže Bohaček. Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), ukupni iznos kredita vezanih uz švicarski franak krajem rujna prošle godine bio je 23,7 milijardi kuna, a više od 92 posto se odnosi na kredite stanovništvu, prvenstveno stambene. Po procjenama Udruge Franak, u Hrvatskoj ima oko 60.000 kredita u 'švicarcima', pa bi, smatraju, jačanje franka moglo utjecati na živote otprilike 200 do 300 tisuća građana Hrvatske.

U međuvremenu, na tečajnoj listi Hrvatske narodne banke (HNB) utvrđenoj u ponedjeljak, u odnosu na tečajnicu od petka, kuna je oslabila prema švicarskom franku za daljnjih 1,62 posto, na 7,660765 kuna za franak, a u odnosu na sredinu prošlog tjedna tečaj franka uzletio je za gotovo 20 posto. Uzlet franka počeo je nakon što je švicarska narodna banka u četvrtak odustala od obrane minimalnog tečaja od 1,20 franaka za euro, tada je i na tečajnici HNB-a tečaj franka skočio prema kuni za 15,7 posto, na 7,3984 kune.

Potom je na tečajnoj listi utvrđenoj u petak kuna oslabila prema euru za još 1,89 posto, a na danas utvrđenoj tečajnici središnje banke, koja se primjenjuje od sutra, za daljnjih 1,62 posto. Tako je najnoviji tečaj franka za 1,27 kuna veći nego sredinom prošlog tjedna. A što to znači za oko 60.000 hrvatskih građana koji imaju stambene kredite vezane uz franak, govori podatak da je primjerice iznos rata od 600 franaka sada veći za 760 kuna - sa srednjim tečajem od 6,39 kuna iznosio je 3.836 kuna, a sa najnovijih 7,66 kuna iznosi 4.596 kuna. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter