Banke bi trebale služiti građanima i tvrtkama

Steve Keen, Gary A. Dymski i Soumitra Sharma (snimio D. MEMEDOVIC)
Steve Keen, Gary A. Dymski i Soumitra Sharma (snimio D. MEMEDOVIC)

Od Velike depresije do velike recesije - mogao bi se ukratko opisati sadržaj danas započete 6. međunarodne znanstvene konferencije o ekonomiji u krizi koja se održava u pulskom hotelu Park Plaza Histria.

Ovaj događaj, koji organizira Fakultet za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirković", nema previše sličnosti s drugima koji se organiziraju u Hrvatskoj. Dok na ostalim skupovima domaći ekonomisti raspravljaju o slabostima hrvatske ekonomije, u Puli se raspravljalo o slabostima anglo-američke ekonomije iako najveći pulski grad nije pod anglo-američkom upravom od 1947. godine.

U Pulu su ovom prigodom došli ugledni svjetski ekonomisti iz akademske zajednice i biznismeni iz ukupno 25 zemalja te šest kontinenata. Izlagali su profesori sa sveučilišta iz Australije, SAD-a, Velike Britanije i jedini hrvatski predstavnik - Indijac Soumitra Sharma s pulskog fakulteta. Oni su svoja predavanja bazirali na znanstvenom objašnjavanju sadašnje recesije kroz matematičke formule, ekonomske modele, monetarne politike i zakonodavne okvire koji su primijenjeni u svijetu, a naročito u SAD-u, i pritom su sve te podatke usporedili s Velikom depresijom, koja je počela 1929.

Steve Keen, James K. Galbraith, Gary A. Dymski, Maren Duvendack i Soumitra Sharma su u pet i pol sati povlačili paralele između dviju velikih kriza i ponudili niz odgovora o tome kako do njih dolazi. Jedan od ponuđenih zaključka je bio da bi sada, kao što je to bilo 1933. u SAD-u, banke trebale služiti građanima i tvrtkama, a ne biti svrha samima sebi. Poručio je to Dymski, a problem deregulacije zakonodavstva je isticao predavač Richard Kozul-Wright, jedini koji nije iz akademske zajednice već je UN-ov dužnosnik.

Sutra se konferencija nastavlja radnim sekcijama koje su podijeljene u dvije radionice i pet sekcija na kojima će se raspravljati o makro i mikroekonomiji u vremenima recesije, a predviđena je i sekcija za mlade istraživače.

U najavi programa pisalo je da će skup otvoriti predsjednik RH, istarski župan, gradonačelnik Pule i predstavnik ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Međutim, nitko od navedenih nije došao, a Županija i Grad su poslali svoje predstavnike. I na drugim sličnim manifestacijama budu najavljeni čelnici domaćih institucija, ali do sada još nismo zabilježili, kao danas da nitko nije došao od najavljenih koji su trebali otvoriti manifestaciju. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter