"Bankarski" porez spas za dužnike u francima?

(Roni BRMALJ / CROPIX)
(Roni BRMALJ / CROPIX)

Ili će banke i dužnici u švicarcima prevenstveno kroz udrugu Franak postići dogovor oko trajnog rješenja za taj problem ili će Vlada ponovno iz rukava morati izvući rješenje kojim će intervenirati u taj problem koji Hrvatska već gotovo četiri godine smiruje privremenim mjerama.

No, ovaj put umjesto zamrzavanja tečaja franka na godinu dana ili fiksiranja kamata ispod tržišnih na 3,23 posto Vlada bi mogla posegnuti i za dodatnim mehanizmima – poput potpuno novog zakona o stambenom kreditiranju ili uvođenja posebnog poreza koji bi banke plaćale, što je kao mogućnost ponovno iznio ministar obrta i poduzetništva Gordan Maras.

"Bankarski" porez spominjao se i u prvom krugu pregovora i to na način da bi ga banke plaćale na aktivu u švicarskim francima, a njega je, kao rješenje iz kojeg bi se financiralo spašavanje dužnika u švicarcima, spominjao i dio ljudi iz Hrvatske narodne banke.

Iako su u Vladi daleko od donošenja takve odluke, i Marasovo isticanje posebnog bankarskog poreza više je u službi odmjeravanja snaga s bankama u ratu oko smanjivanja zateznih kamata, ali i pokušaj da ih se pritjera da ponude rješenje za švicarce, nije isključeno da će Vlada morati posegnuti i za takvim rješenjem ukoliko se u sljedećih nekoliko mjeseci ne nađe nekakvo rješenje za švicarski franak.

Početkom sljedeće godine rate u švicarcima ponovno bi trebale, ako ne dođe do promjene tečaja, skočiti 30 posto, jer istječe jednogodišnje fiksiranje tečaja na 6,29 kuna. Kako banke zasad ne nude ništa više od svog prijedloga o najmu ili napuštanju stanova onima koji kredit više ne mogu plaćati, Vlada, napominju naši sugovornici iz Banskih dvora, nema puno mogućnosti u sljedećih šest mjeseci. (Jagoda MARIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


 

 


Podijeli: Facebook Twiter