Bankarska okupacija valutnom klauzulom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski laburisti - Stranka rada u nedjelju su ispred Hrvatske narodne banke upozorili da zbog valutne klauzule na kreditima, cije su ukidanje vec tražili, banke ne snose rizik kreditiranja.

- U samo dvije godine hrvatskim gradanima koji su podigli kredite za stanove u "švicarcima" rate su narasle za 45 posto. A takav udar njihovi osiromašeni budžeti ne mogu podnijeti. Ako švicarski franak i dalje bude rastao, zbog straha od financijskog sloma u Italiji, Španjolskoj i Portugalu, tocnije zbog masovne potražnje za frankom, uskoro ce rate kredita poletjeti u nebo, rekao je Branko Vukšic iz Hrvatskih laburista.

Vlada, smatraju u ovoj stranci, pred tim problemom naprosto zatvara oci, a ovakvu situaciju nazvali su bankarskom okupacijom Hrvatske, ciji gradani danas moraju uzimati kredite s valutnom klauzulom, premda su ranije sanirali te iste banke kad su ih uništili HDZ-u bliski tajkuni.

- Jedino u Hrvatskoj banke ne snose ama baš nikakav rizik. Rizik bi se, kao i u drugim zemljama koje nam se namecu kao uzori, trebao podijeliti izmedu banaka, države i gradana, odnosno tvrtki, rekao je Vukšic.

Njegov stranacki kolega Nikola Vuljanic podsjetio je da su Hrvatski laburisti vec uputili u saborsku proceduru prijedlog da se briše sporni clanak Zakona o obveznim odnosima, koji dozvoljava da se ugovorne obveze u Hrvatskoj vežu uz vrijednost dobara poput zlata ili drugih valuta.

Laburisti ne ocekuju da ce Sabor uvažiti njihov prijedlog, ali podsjetili su da ih je guverner HNB-a Željko Rohatinski posprdno poklopio kad su prvi put tražili ukidanje valutne klauzule, a danas i sam stidljivo traži od Vlade i Sabora da pripreme teren za takav potez. (S. ABRAMOV/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter