Bankari ponudili smanjenje kamata na švicarce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar financija Slavko Linić rekao je danas, predstavljajući izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju u Hrvatskom saboru, da se s time u vezi sinoć sastao s predstavnicima bankarskog sustava jer su bankari inzistirali da se razmotri njihov novi prijedlog prema kojem ne bi bilo pojedinačnih rješenja za troškove kredita u "švicarcima", već jedinstveno rješenje, a izvijestili su i da bi odustali od sudskih tužbi i osporavanja ustavnosti izmjena tog zakona.

- Tijekom jutra su uputili prijedlog da se utvrde ugovorene prosječne cijene u "švicarcima", koje su se kretale od 4 do 4,2 posto i predložili da prosječnu kamatu umanjimo za 30 posto, što znači da bi se trošak "švicaraca" na taj način kretao od 2,7 do 2,9 posto, a sada je taj trošak 5,3 posto, izvijestio je Linić i dodao da će Vlada taj prijedlog razmotriti na svojoj sljedećoj sjednici.

Linić smatra da je to prihvatljivo rješenje i značajan doprinos bankarskog sustava u dijelu problematičnih kredita, da neće značiti sudske troškove i sukobe, a uz to, od 1. siječnja 2014. svima bi se odmah primijenila umanjena kamata.

- Što je problem kod ovog rješenja?, upitao je i odgovorio: "Svi građani koji imaju najveće tečajne razlike će imati možda 0,7 ili 0,8 posto kamatnu stopu veću, a svi oni drugi koji su imali manje imat će nešto veće uštede na kamatama".

Linić je ponovio da nikome ne odgovaraju sudski procesi i da ne žele da se taj zakon privremeno stavi u stanje mirovanja, dok se ne riješe sudski problemi, pa će se, kako je najavio, Vlada pozabaviti prijedlogom banaka i dostaviti amandman prije glasovanja o prijedlogu zakona koji je danas u drugom čitanju.

Ministar financija predstavio je konačna rješenja prijedloga zakona o potrošačkom kreditiranju kojim su u godinu dana nastojali zadovoljiti građane i građanske inicijative, bankarski sektor i rješenja HNB-a, podsjetivši da blokada na računima građana s 31. listopada iznosi 22,6 milijardi kuna i da bankarski sektor mora shvatiti da je povećanje nenaplaćenih potraživanja i njihov problem.

Duje Marasović (HDZ) spočitnuo je Vladi što je taj prijedlog zakona "smišljala godinu dana" i da su trebali imati gotova rješenja čim su došli na vlast.

- Ova Vlada je toliko troma da bi joj trebalo 10 mandata i 40 godina da izvuče državu iz krize, rekao je Marasović i dodao da Vlada očigledno nije sposobna riješiti probleme i sad se mora zvati MMF.

Linić mu je odgovorio da je HDZ-ova vlast osam godina siromašila građane i upitao Marasovića otkud mu hrabrosti i morala reći da je za to kriva aktualna vlast te priznao da neće biti lako izaći iz krize.

- Pa što ste učinili za građane koji su dužni 22 milijarde kuna, upitao je Linić i pozvao HDZ da ne ulazi u "cirkuse i polemike" oko ovog zakona.

Ivan Šuker (HDZ) ustvrdio je da nije točno da HDZ-ova Vlada nije činila ništa da bi se riješili problemi te poručio Liniću da su puno ranije trebali "stisnuti" banke i razgovarati s HNB-om. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter