Bankar postao Robin Hood

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bankar poznate talijanske banke BCC Stefano Berton iz mjesta Sant' Elena nedaleko od Padove u bogatom Venetu ukrao je s bankarskih racuna oko cetiri milijuna eura i pobjegao. U subotu se javio tamošnjoj policiji i najavio da ce se 11. listopada vratiti u rodni kraj, predati se nadležnim organima i objasniti što je ucinio s novcem.

Ono što je zanimljivo u cijeloj toj lopovskoj prici, kojih ima u poprilicnom broju kako kod naših susjeda, tako i kod nas, jest cinjenica da Berton taj novac nije zadržao, vec ga je podijelio siromašnim obiteljima pokrajine u kojoj živi, a koja, iako izuzetno bogata (Padova), sve teže proživljava gospodarsku krizu.

Njegovo se ime našlo u svim vecernjim informativnim programima, a talijanski novinari su ga smjesta nazvali "bankar Robin Hood". Prilikom bijega 57-godišnji Stefano Berton ostavio je pismo u kojemu objašnjava da je novac preuzeo s nekoliko racuna imucnih obitelji s kojima je prvo održavao prisne odnose.

Oni su imali povjerenja u njega, a on je od 1998. godine do danas malo pomalo dizao novac s racuna i dijelio ga siromašnima. Ako ga prije ne uhvate, bankar koji je krao od bogatih da bi dao siromasima, vratit ce se u svoje mjesto 11. listopada.

Pred TV kamerama njegovi sugradani su izrazili nadu da je sve što kaže istina, da nije izmislio neku populisticku pricu kako bi se obranio i zaštitio. Sad ga svi cekaju, a najviše policija jer ce on ipak, bez obzira na konacni cilj, morati odgovarati za kradu.

Osim što se bavi bankarstvom, Stefano Berton clan je stranke lijevih demokrata i vijecnik je u opcinskom vijecu mjesta Este u padovanskoj pokrajini.


Podijeli: Facebook Twiter