Banka nudi kredite za obrtnike u blokadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krediti za novi početak - tako glasi slogan pod kojim zagrebačka Centar banka nudi kredite obrtnicima, i to ne bilo kakvim obrtnicima, nego onim blokiranim.

Do 30 posto iznosa odobrenog kredita (odobrava se od 10.000 do 250 tisuća kuna uz godišnju kamatnu stopu od 9,9 posto) može se koristiti za plaćanje dugova dobavljačima, dok je ostatak kredita namijenjen plaćanju dugova državi za poreze i doprinose, stoji na web stranici banke koja se, izgleda jedina u Hrvatskoj, dosjetila pomoći posrnulim obrtnicima. Ili im odmoći, ovisno o tome iz kojeg kuta se gleda.

Naime, da bi osigurala povrat posuđenog novca, Centar banka koristi jamstva, zalog na nekretninama, tereti jamce i sudužnike, a nakon deblokade, mjenice i zadužnice.

Kao svoj adut u banci ističu da, za razliku od Porezne uprave, koja nudi mogućnost otplate poreznog duga u razdoblju od 36 mjeseci, nude otplatu na 60 rata, što, tvrde, može biti presudno za uspješno oživljavanje posla jer kraći rok znači i veću mjesečnu otplatu koju neki obrtnici i samostalne profesije ne mogu plaćati.

Na pitanje zbog čega su se odlučili na ovu vrst kreditiranja i hoće li biti ugrožen povrat kredita zbog blokade, Stipić odgovara da su krediti upravo i namijenjeni deblokadi računa, da bi obrtnici mogli nastaviti neometano poslovati. Ukoliko iznos zbog kojega je obrtnik blokiran prelazi iznos potencijalnog kredita, neće se odobriti.

U banci smatraju važnom i mogućnost počeka do tri mjeseca, čime se povećava šansa klijenta da uspješno "zavrti" posao. Naravno, banka će u ta tri mjeseca "zavrtjeti" i kamatu.

Zanimalo nas je što o ovom neobičnom bankarskom proizvodu misle sami obrtnici, koriste li ga uopće te imaju li ga i druge banke u svojoj ponudi. Mario Paliska, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije koja ima osam tisuća članova, među kojima je više od dvije tisuće blokiranih, kaže da nikad nije čuo za takvu vrstu kredita.

- Vrlo je važno što banka želi poručiti, odnosno ponuditi jer nije isto rješava li se porezni dug od pet ili 500 tisuća kuna. Sve to zvuči lijepo, ali smatram da je riječ o dobrom marketingu kojim se žele privući klijenti. Naši obrtnici ne koriste takve kredite, no oni koji ga budu htjeli podići, neka dobro pripaze što će dati kao garanciju, da ne bude triput veća od iznosa kredita. Jer, ako im se nešto dogodi, Komora im neće moći pomoći. Neka dobro promisle prije nego što krenu u takvu "avanturu", kaže Paliska. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter