Banka mu oduzima vilu unatoc moratoriju na kredit

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkako je eskalirala kriza, u Istarskoj županiji sudovi zbog ovrhe ili stecaja prodaju više od 100 nekretnina. Uobicajeno je da banka plijeni nekretninu ako joj dužnik ne otplacuje kredit. No, što ako se to dogada kad banka ne prihvati mogucnost koju klijent ima - stavljanje otplate kredita u mirovanje na dvije godine?

To se dogodilo pulskom poduzetniku Dragomiru Jovanovicu koji se bori da mu banka ne oduzme Villu Feniks u Pješcanoj Uvali.

Jovanovicev kreditni angažman poceo je 2003. godine kada mu je radi izgradnje malog obiteljskog hotela dodijeljen subvencionirani kredit Ministarstva turizma u sklopu programa "Poticaj za uspjeh".

- U provedbu programa ukljucila se Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) koja je odobrila sredstva i plasirala ih putem Erste banke. Kredit od 612 tisuca eura odobrili su Ministarstvo turizma i Erste banka, a ugovor sklopili Erste i obrt Feniks s rokom otplate na 20 godina, uz nisku kamatu. Ja sam trebao placati dva posto godišnje, a ministarstvo podmirivati ostatak ugovorene kamate koja se mjeri tromjesecnim Euriborom.

Villu Feniks s 20 kreveta izgradio sam krajem 2005. Kredit sam uredno servisirao do proljeca 2009., kada sam zbog krize zabilježio manji promet od turizma. Najprije sam pokušao s Erste bankom naci zajednicko rješenje, no banka se nije odazivala na moje pisane zahtjeve, koje sam kasnije slao i putem odvjetnika, prica nam Jovanovic.

Nakon što više od godinu dana nije uspio stupiti u kontakt s bankom, uspostavio je komunikaciju s Ministarstvom turizma koje mu je 27. listopada 2010. dalo suglasnost za dobivanje moratorija na otplatu glavnice kredita. Moratorij je odobren na razdoblje od 1. studenoga 2010. do 31. listopada 2012. Jovanovic nam je dao na uvid i dokument u kojem je navedeno da ga Ministarstvo turizma šalje i na znanje Erste banci.

- No tri tjedna nakon što mi je ministarstvo dalo suglasnost, Erste banka je 17. studenoga 2010. raskinula kreditni ugovor uz obrazloženje da nisam uredno placao kredit od proljeca 2009., kaže Jovanovic. Banka je tada od Jovanovica zatražila naplatu citavog iznosa kredita, redovnih i zateznih kamata u roku od osam dana, a radilo se o ukupno 563 tisuce eura, odnosno 4,16 milijuna kuna.

Nakon toga Erste banka je pokrenula i postupak ovrhe nad njegovom nekretninom jer nije placao kredit. Sve se to dogodilo nedugo nakon što je dobio suglasnost na moratorij. (Piše Paulo GREGOROVIC; snimio Dejan ŠTIFANIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter