Banjole: Škatula od sardina podsjetnik na bolje dane

Skulpturu su otkrili medulinski načelnik Goran Buić i 82-godišnja Nela Žarković
Skulpturu su otkrili medulinski načelnik Goran Buić i 82-godišnja Nela Žarković

Na inicijativu mještana Banjola na Portiću je u subotu otkrivena skulptura koja prolaznike podsjeća da se u pokrajnjoj zgradi nalazila tvornica za preradu sardina, koja je bila od velikog ekonomskog i društvenog značaja za stanovnike Banjola i okolnih mjesta Medulinštine.

Skulpturu u obliku konzerve za sardine zajednički su otkrili medulinski načelnik Goran Buić i Nela Žarković, 82-godišnja mještanka koja je 36 godina radila u tvornici i dva je puta proglašena najboljom radnicom, a za tvornicu ju vežu samo lijepa sjećanja.

Buić je naveo da Portić i danas, usprkos tome što se tvornica zatvorila, živi na pozitivan način te da su ljudi zadovoljni. Rekao je da je tvornica za preradu sardina, u kojoj je radila i njegova baka, povezivala sve mještane Općine Medulin.

Na skulpturi prolaznici na hrvatskom, talijanskom, engleskom i njemačkom jeziku mogu pročitati tekst o najboljim danima tvornice u sustavu rovinjske "Mirne", otvorene 1928. godine, a zatvorene 1989. godine, kad je završila u stečaju. Zapošljavala je više od tristo radnica i 150 ribara, imala desetak brodova te je bila društveni centar s kinom, salom za ples i ambulantom.

Brojni mještani koji su se okupili na Portiću, nakon što su razgledali skulpturu, večer su proveli u druženje uz glazbu i pečene sardele. (Napisala i snimila A. ŠIMIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter