Banjole postaju sportski centar južne Istre

Budući Sportski centar Bumbište
Budući Sportski centar Bumbište

Do 15. lipnja nadaju se, a do 31. kolovoza 2015. svakako bi trebala virovitička tvrtka Zeko izgraditi prvi dio sportskog centra, odnosno Sportsko-rekreacijskog centra Bumbište R-1 u Banjolama. Taj prvi dio odnosi se na zemljište u vlasništvu Općine Medulin na kojem bi se uz postojeće nogometno igralište gradio pomoćni teren s umjetnom travom, svlačionice i drugi prateći objekti. Ostatak projekta, koji uključuje gradnju niz terena i sportskih objekata, uključujući i tribine s 500 mjesta, čak i bazene, gradilo bi se temeljem osnivanja prava građenja između Zeka i Republike Hrvatske na državnom zemljištu.

Tvrtka Zeko investira 27 milijuna

Javnu prezentaciju projekta u petak su pred mještanima i drugim zainteresiranima održali načelnik Medulina Goran Buić, predsjednik Nogometnog kluba Banjole Vlado Ribić, ali i predstavnik tvrtke Zeko Robert Špiranec.

Tvrtka Zeko, koja je dobila na natječaju projekt izgradnje sportskog kompleksa na 33.000 kvadrata, planira u Bumbište investirati 27 milijuna kuna te dodatnih milijun kuna za nepredviđene troškove. Između ostalog, u Banjole planira dovesti internacionalne sportske klubove i organizirati različita natjecanja i manifestacije.

Prema Špirancovim riječima Sportski centar u Banjolama, prvotno planiran u Puli, gradit će se uz postojeće nogometno igralište. Centar bi u početku zapošljavao najmanje 30 djelatnika, većinom domaćih. Posebnu brigu, rekao je okupljenima Špiranec, vodit će da se što manje raslinja i stabala posiječe tijekom gradnje.

Centar će se sastojati od devet objekata i više terena, pa je osim zgrade Uprave, svlačionica i recepcije, planiran prostor namijenjen rehabilitaciji, teretane, fitness dvorana i tereni za skvoš, polivalentni tereni, tereni s pijeskom za odbojku, tri odvojena bazena za plivače, tereni za tenis i uličnu košarku, stijenom za penjanje, dječje igralište... bazeni bi bili otvorenog tipa, a najveći bi bio 25-metarski. Nogometaši bi na raspolaganju imali glavno i pomoćno igralište te tribine s 500 mjesta.

Suradnja s nogometnim klubom Arsenal

Gdje je u svemu tome financijski interes investitora?

Špiranec je naveo da računaju prvenstveno na prihode od preseljenja svjetskog malonogometnog udruženja WMA (World MiniFootball Association) na prostor Sportskog centra Banjole te od osnivanja nogometne Akademije i suradnje s velikim europskim nogometnim klubovima, a u tom kontekstu spomenuo je engleski Arsenal. Uostalom, kontakti s ovom tvrtkom Općina i je uspostavila, kaže nam načelnik Buić, tijekom proljetne Arsenalove škole nogometa u Puli.

Špiranec planira i osnovati školu nogometa, nogometnog tenisa, univerzalnu sportsku školu, uspostaviti suradnju s lokanim ugostiteljskim i hotelijerskim kućama, graditi "Street workout park" sa stijenom za penjanje, dječja igrališta te organizirati razne sportske manifestacije.

- Konačno, planiramo pojačati van sezonski sportski turizam te u tom cilju privući goste i posjetitelje iz cijele županije, ali i šire, zaključio je Špiranec. Prisutne je obradova izjavom da će s početkom radova njegova tvrtka donirati NK Banjole kompletnom sportskom opremom, za seniore i za mlađe.

Načelnik Buić je napomenuo da je Općinsko vijeće jednoglasno podržalo ovaj projekt, ali i upozorio da idejni projekt još uvijek nije konačan te da se može korigirati, kao što je to večl učinjeno u suradnji s nogometnim i teniskim klubom iz Banjola, a bitno je i uključiti veslački klub iz Medulina. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter