Banjole: Nesnosni smrad iz kanalizacije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Otkad je otvoren novi apart-hotel u Banjolama, stanovnici Ulice Glavica žive u nesnosnom smradu fekalija, koji postaje najintenzivniji u vecernjim satima, kaže nam jedan od stanara Mišo Feher.

- Novi kanalizacijski sustav u našoj ulici Albanež je sagradio prije dvije godine, ali smrad iz kanalizacije postao je nepodnošljiv ovog ljeta, otkad je hotel poceo raditi, kaže Feher.

Više je puta kontaktirao Albanež, dodaje, djelatnici su izlazili na teren, no smrad se i dalje osjeca, a u to smo se i mi mogli uvjeriti jucer ujutro.

Obratio se, kako kaže, sanitarnoj inspekciji, oni su ga pak uputili vodopravnoj inspekciji, od koje nije dobio povratnu informaciju, dok su mu u inspekciji Ministarstva zaštite okoliša rekli da nisu nadležni. Pretpostavlja da smrad dolazi iz crpne stanice pored hotela, ne zna, kako navodi, što je uzrok problema jer nije strucnjak, no istice da hitno treba nešto poduzeti.

- Svi me upucuju na Albanež, koji sam se nebrojeno puta kontaktirao, kao i drugi susjedi kojima smeta smrad, ali ne reagiraju, ne znam kome da se više obratim. Šaht mi je ispred kuce i navecer ne mogu sjediti u dvorištu od smrada koji ce nam otjerati i turiste, rekao je Feher. Platio je, kako kaže, prije dvije godine prikljucenje na kanalizaciju oko tisucu eura i redovito placa sve komunalije, a stanje je sve gore.



Stanari donjeg dijela Ulice Glavica, cije se kuce nalaze preko puta apart-hotela, kažu nam da se stanje malo poboljšalo nakon posljednjih ucestalih posjeta i intervencija djelatnika Albaneža tijekom proteklih nekoliko dana, no još je daleko od normalnog.

Jedna od stanarki Nena Kos kaže da do otvaranja hotela nikad nije osjecala ovakav smrad, zbog kojeg je njoj i njenoj obitelji i boravak u kuci postao neizdrživ.

- Ovdje je bio i projektant koji nam je rekao da nismo zidali kuce kako treba, ali prije smrada nije bilo pa je vjerojatno netko pogriješio u gradnji. Ako se ovako nastavi, zatražit cemo odštetu jer udišemo otrovne plinove, koji nama, našim obiteljima i gostima uzrokuju glavobolje, i ponovno vracanje septickih jama na trošak Albaneža. Puno smo platili prikljucak na kanalizaciju da bismo dobili nešto još gore. Truju nas cijelo vrijeme, nema pravila ni u koje doba dana ce se smrad plinova širiti, ni koliko ce trajati, rekla je Kos.

I nekoliko ostalih stanara ulice s kojima smo razgovarali suglasno je da ce, ako treba, pokrenuti gradansku inicijativu i zatražiti odštetu zbog ugroženog zdravlja. (Petra LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter