Banjole: Matokovic odustao od koncesije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bager koji je u srijedu devastirao plažu u uvali Centinera u Banjolama, nakon intervencije policije i komunalne redarske službe, vratio je plažu u prvobitno stanje. Bager je ondje poceo raditi kada je koncesionar za beach bar Danijel Matokovic iz Pule narucio radove za poravnavanje pomorskog dobra kojeg je dobio u koncesiju.

Dan nakon nemilog dogadaja ponovo smo, zamolili investitora Danijela Matokovica za komentar. Revoltiran napisom u našim novinama, Matokovic je izjavio da je koncesijsko odobrenje dobio u ponedjeljak.

"Zahtjev za koncesijskim odobrenjem sam podnio još u veljaci ove godine, a dobio sam ga tek ovog ponedjeljka. Namjera mi je bila da sve uredimo u svibnju te da pocetkom lipnja naš beach bar vec bude u funkciji. Na žalost to nije bilo moguce jer je Opcini Medulin trebalo pet mjeseci da nam izda koncesijsko odobrenje za korištenje pomorskog dobra.

Inace Opcina Medulin svake godine poravnava tu plažu uoci turisticke sezone. Ove godine to nisu ucinili jer nisu imali novaca u proracunu pa sam im rekao da cu ja, o svom trošku to uciniti ne bi li svima bilo bolje. Nisu se suprotstavili mojoj ideji, cak štoviše uputili su me da svojih 80 kvadrata koncesije izravnam izmedu rampe za invalide i terase buffeta Suzi.

Bager je došao u sedam ujutro i do osam i pol je sve trebalo biti gotovo. Medutim gospoda iz Vilim turista su skocila "na zadnje noge" i krenulo je zivkanje svih mogucih inspekcija. Ponavljam, nismo devastirali pomorsko dobro u što se možete uvjeriti. Samo smo smanjili nagib plaže koji se podigao zbog jakog juga. I to je sve.

Vjekoslav Ladavac je digao cijelu halabuku, pozvao je redare, policiju, komunalce, a za sve to nije bilo potrebe. Jasno mi je da smo mi njima konkurencija u ugostiteljstvu. No, ako je zdrava, konkurencija je dobra. Dvoumili smo se ima li uopce smisla ondje otvoriti beach bar s takvim susjedima. Nisu nam potrebne svade, prijetnje i zastrašivanja. Mi smo samo namjeravali zaraditi nešto novca tijekom sezone. Ocito da se to u Banjolama ne može i stoga smo odlucili odustati od koncesije", zakljucio je Matokovic.

Nacelnik Opcine Medulin Goran Buic je komentirajuci dogadaj na Centineri izjavio da se opcinska uprava ograduje od bilo kojih kopanja po plaži.

"Upoznat sam s tim dogadajem i cudi me kako je koncesionar odlucio bagerom krenuti u poravnavanje plaže. Istina Opcina Medulin ima u svom planu redovitog održavanja plaža i uredenje ove plaže u uvali Centinera. Opcina nije dala odobrenje da koncesionar na svoju ruku i o svom trošku pocisti plažu, vec mu je izdala iskljucivo koncesijsko odobrenje za ugostiteljsku djelatnost na pomorskom dobru. U tim odobrenjima ne stoji nikakvi radovi, a kamo li bagerom po plaži. Mi na našoj obali imamo desetak beach barova i s nikim nismo imali problema. Ovo je prvi slucaj koji nam na žalost nije drag", rekao je Buic.

Direktor Vilim turista, tvrtke koja uz plažu Centinera ima svoje turisticke i ugostiteljske objekte kaže da iz njegove tvrtke nitko nije prijetio nikome.

"Nitko od naših djelatnika nije nikome prijetio zbog tog bagera na plaži. Stvar se doima nebitna, ali stvari nisu baš tako bezazlene. Ocito je da je koncesionar za beach bar dobio naputke od nekoga da može na plažu s bagerom. O svemu smo obavijestili Ministarstvo turizma, Istarsku županiju, Udrugu hotelijera Hrvatske i Turisticku zajednicu Istarske županije. Naš odvjetnik priprema kaznene prijave pa ce se na sudu konacno znati tko je poslao i tko je odobrio da se bagerom krene na plažu 29. lipnja u osam ujutro", veli Ladavac.

U pulskoj Luckoj kapetaniji ciji su inspektori obavili ocevid, receno nam je da je sacinjen zapisnik te da je o svemu obaviješteno resorno Ministarstvo mora. (C. B. GALIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter