Banjole dobivaju 4 kilometra novih vodovodnih cijevi

Postavljanje bypassa kod crkve u središtu Banjola (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)
Postavljanje bypassa kod crkve u središtu Banjola (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

U Banjolama se rekonstruira vodovodna mreža: stare azbestno-betonske cijevi zamijenit će se s 4.230 metara nehrđajućih cijevi od lijevanog željeza, a rekonstruirat će se i 150 postojećih vodovodnih priključaka. Cjelokupna investicija stajat će

5,1 milijun kuna bez PDV-a, odnosno 6,25 milijuna s porezom. Do 90 posto projekta financirat će se sredstvima europskih fondova, dok će 10 posto platiti pulski Vodovod i Općina Medulin. Radove, koji su počeli 25. siječnja, izvodi tvrtka Vodovod – montaža Osijek, čije smo radnike i jučer zatekli na gradilištu.

Gotovi u lipnju

Dean Starčić, direktor pulskog Vodovoda navodi da bi radovi trebali biti gotovi u roku od šest mjeseci te napominje da je rekonstrukcija nužna zbog problematičnih i dotrajalih dijelova vodoopskrbne mreže u starim dijelovima naselja.

- U tim su dijelovima naselja profili neadekvatni, a to, uzmemo li u obzir i starost cjevovoda (intruzivnost cijevi, korozija, zamor materijala, stari materijali cjevovoda od PVC-a ili lijevanog željeza) dovodi do češćih puknuća, a samim tim do gubitaka u mreži. Osim ovih radova, Kamik će se spojiti s pripadajućim cjevovodom kako bi se cijelo naselje Banjole spojilo s Butonigom, uz mogućnost dobivanja vode iz dva smjera. Spajanjem Banjola na sustav Butoniga ostvaruje se sigurnija i kvalitetnija vodoopskrba te ušteda električne energije u precrpnoj stanici Vidikovac jer se smanjuje količina pumpane vode, objašnjava Starčić.

Jučer od 8 do 12 sati u dijelu Banjola nije bilo vode zbog prespajanja cijevi kod crkve. Kako nam je na licu mjesta objasnio voditelj gradilišta Dominko Rajić, mještani će, dok se ne postave nove cijevi, biti privremeno spojeni na vodoopskrbni sustav putem bypass cijevi koja se jučer postavljala kod crkve. Da vode nije bilo potvrdio nam je i mještanin Željko Premate koji stanuje na području Dvorine.

- Znao sam da neće biti vode jer sam pročitao u novinama, pa sam pripremio vodu za kuhanje i druge potrebe. Dosad je voda već dvaput bila zatvarana. Tu rade već nekoliko dana i sad će staviti nove cijevi. Zadovoljan sam, nego šta! Bit će odlično nakon što se postave nove cijevi. Ni dosad nismo imali problema sa starima, ali kad se postave nove, bit će sve u redu idućih sto godina, kaže Premate.

Zaprljali fasadu

Rajić pak veli da je stara mreža dotrajala, a na pitanje što se dosad napravilo, kaže da je "puno napravljeno u pripremi". 

- Krenuli smo s iskapanjem, dopremili materijal koji je iz uvoza, a nabavljamo ga posredstvom tvrtke Vodopromet. Sada se kopa kanal dug 270 metara na potezu od Dvorina prema Dračicama, napominje. No, stroj koji je kopao kanal dubok metar i deset centimetara stvarao je kovitlac bijele prašine koja je obojila obližnju borovu šumicu, ali i novu fasadu vrijednu stotinjak tisuća kuna na kući Vinka Beroša.   

Kopaju tri puta istu stvar, dobacio nam je, ne želeći se fotografirati. Rajić ga je, međutim, demantirao.

- Lani su kopali kanalizaciju. Zašto nisu onda riješili i vodu? Da su privatnici, ne bi tako radili jer bi taj novac iskoristili za nešto drugo. A znamo tko je krivac - politika. Napravio sam novu fasadu i tko će mi sad to platiti?, požalio se Beroš. Na našu opasku da će kiša oprati prah, kaže da je to točno, ali mu je svejedno žao nove fasade. Rajić, međutim, navodi da se sve nove cijevi, za razliku od starih koje su se protezale preko privatnih parcela, postavljaju na javnu površinu. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter