Banjole: Biciklistički maraton Granfondo Nevio Valčić

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U nedjelju, 8. svibnja, u Banjolama prvi put starta biciklistička utrka "Granfondo Nevio Valčić" koju u spomen višestrukom biciklističkom prvaku iz 50-ih i 60-ih godina, rodom iz Loborike, organiziraju njegova djeca, Luciano i Helena Valčić te Biciklistički klub Pula. Riječ je o utrci u kojoj ne sudjeluju profesionalni sportaši, već rekreativci, i to na 115 kilometara dugoj ruti, najavili su organizatori na konferenciji za novinare u utorak u šišanskom hotelu Vela Nera. Helena Valčić tom je prilikom istaknula da je, zajedno s bratom Lucianom, na ideju o utrci došla jedne ljetne večeri "na kauču ispred TV-a".

Ne samo sport

- Ponijeti idejom o veličini našeg oca u bivšoj Jugoslaviji, odlučili smo organizirati biciklistički maraton natjecateljskog tipa. Malo nas je boljela i činjenica da njegovi uspjesi nisu dovoljno prikazani. Inače, granfondo utrke u inozemstvu su dulje od 150 kilometara, no mi smo malo skratili rutu. Na nekim utrkama sudjeluje i po četiri tisuće ljudi, a mi se nadamo da ćemo na prvoj okupiti 150 do 200 ljudi, kazala je Valčić te napomenula da nije riječ samo o utrci, već "koktelu turizma, sporta i zdravog života". Naime, u sklopu manifestacije organizirat će se i gastro party, modna revija, lutrija, a bit će predstavljeni i hoteli Del Mar. Promocija utrke već je, veli, krenula u Italiji, u tamošnjim magazinima i na portalima.

Lučano Valčić nada se da će utrka, čiji je tehnički direktor, postati tradicionalna.

- Staza će biti lakša, bez zahtjevnih uzbrdica. Očekujemo da će se voziti brzinom od 40 kilometara na sat, a trka bi potrajala oko tri sata. Iz Banjola se kreće prema Premanturi, potom u Pulu, na Veli Vrh, u Fažanu, Vodnjan te u Barban. Na Barbanštini se obilaze Želiski, Pavlići, Grandići, nakon čega se kreće u Marčanu, Hrboke, Rebiće, Bratuliće, Krnicu, Križ, odakle se nastavlja prema Marčani, Loboriki, Radeki Polju, Valturi, Ližnjanu, Pomeru te slijedi povratak u Banjole, rekao je Valčić. Prometna policija pobrinut će se za sigurnost biciklista, a organizatori pozivaju i volontere da se priključe osiguranju. Predviđene su i nagrade za najuspješnije, a sve pojedinosti o utrci dostupne su na web stranici Granfondoneviovalcic.com.

Podrška općine

Manifestaciju su podržali i medulinski načelnik Goran Buić te direktor tamošnje turističke zajednice Aldo Dobrovac.

- Kada su Valčići došli u TZ s prijedlogom o organiziranju utrke, s oduševljenjem smo prihvatili ideju jer je cikloturizam  jedna od uzdanica turističke sezone, pogotovo što se granfondo bazira na rekreativcima. Najzanimljivija nam je ciljana skupina 50 plus budući da ti ljudi imaju najviše vremena i novca te mogu doći bilo kada. Turistička zajednica po tom je pitanju dosad puno učinila. Vjerujem da će početak biti dobar i da će iduće godine utrka postati prepoznatljiva, s više sudionika, rekao je Dobrovac u ime medulinskog TZ-a, pokrovitelja i sponzora manifestacije. Načelnik Buić zahvalio se obitelji Valčić na organizaciji manifestacije koja je, kako je rekao, nedostajala na ovim prostorima. Patrizia Milani, predsjednica Biciklističkog kluba Pula, istaknula je da je biciklizam u Istri važan, o čemu svjedoči i 119. obljetnica pulskog kluba, ali i vrhunski rezultati brojnih biciklista s ovog područja. 

Predstavljeni su dresovi utrke koje su nosili Ksenija Jurešić i Lorenzo Valčić, a najavljeni su i gosti: hrvatski biciklist Robert Kišerlovski i talijanske biciklističke zvijezde Alessandro Ballan i Claudio Chiappucci. Detalje programa organizatori će, kako najavljuju, obznaniti u tjednu uoči utrke.

Valčić jedan od istarskih šampiona

Nevio Valčić jedan je od brojnih istarskih biciklističkih šampiona bivše Jugoslavije: 1958. godine postao je prvak utrke Kroz Jugoslaviju. Četiri je puta osvojio Jadransku magistralu, četverostruki je državni prvak (jednom juniorski i tri puta seniorski), a 1953. bio je prvak utrke Kroz Istru. Na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine osvojio je 12. mjesto. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter