Banjole: Bager probija pristup do plaža na osami

Bager probija put duboko u šumi prema vali (Z. STRAHINJA)
Bager probija put duboko u šumi prema vali (Z. STRAHINJA)

Tko i zašto krči šumu s južne strane Vinkuranske vale u Banjolama, pitanja su kojima su nas obasuli zabrinuti mještani u blizini starog kamenoloma i Kaštanježa. Zapravo, riječ je o probijanju protupožarnog prosjeka s elementima šumskog puta kojim će se omogućiti silazak do mora, objasnio je načelnik općine Medulina Goran Buić. Radove je naručila Općina, a izvodi ih Eti-inženjering, tvrtka odabrana kao najpovoljniji ponuđač na javnom natječaju.

Pješačka staza

- Šumska staza Kaštanjež - Rupice služit će kao pješačka staza do obale u Vinkuranskoj vali koja je s te strane zaljeva bila u potpunosti neiskorištena. Put vodi do plaže pod stijenom i njime se otvara pristup nekim novim plažama, rekao je Buić. Radovi na pristupnom putu obali Općinu će koštati 190 tisuća kuna.

Zahvati se odvijaju, rekao je Buić, uz dozvolu Hrvatskih šuma i Ministarstva zaštite okoliša. Tim je riječima otklonio sumnje mještana da se radovi odvijaju potajno, pa možda i ilegalno, i za nečiji privatni interes, na što su pomislili s toga što nekoliko stotina metara duga staza počinje kod novih luksuznih kuća s bazenom. A kada pišemo potajno, mislimo na tvrdnje mještana da se radovi odvijaju isključivo vikendom. No, za našeg obilaska terena uvjerili smo se da se radi i radnim danima.

Radovi do četvrtka

Do bagera duboko u šumi dovela nas je buka "čekića" kojim je razbijao grote na trasi puta. Put dug više stotina metara, na više je mjesta zbog velikih komada kamenja teško prohodan, pa će očito trebati i nasuti dodatnog materijala da bi bio u funkciji, čak i za pješake. Do kada će, dakle, zahvati trajati s obzirom da u petak, 1. srpnja, stupa na snagu općinska odluka o prestanku radova u sezoni, pitali smo medulinskog načelnika

- Radovi bi trebali biti gotovi do četvrtka, poručio je Buić. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter