Banjole: Bager devastirao javnu plažu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu ujutro na plaži u uvali Centinera u Banjolama, na opce cudenje zaposlenika turistickog kompleksa i turista, pojavio se bager koji je poceo kopati pomorsko dobro. Naša se ekipa odmah uputila na spomenutu plažu i uvjerila u apsurdne gradevinske radove na samoj obali koji su se, na srecu, odmah obustavili.

U pulskoj policiji nam je potvrdeno da je njihova patrola bila na terenu te da ce izvještaj poslati nadležnom državnom odvjetništvu i Luckoj kapetaniji.

Inace, u toj uvali postoje turisticki kapaciteti i ugostiteljski objekti u vlasništvu banjolske tvrtke Vilim turist. Njezin direktor Vjekoslav Ladavac nam je ispricao što se jutros ustvari dogodilo na Centineri.

- Rano ujutro na javnoj i jedinoj opcinskoj plaži u Banjolama, bager je ušao do samog mora i poceo kopati pomorsko dobro. Naši su djelatnici odmah skocili i upitali što se dešava, no bagerist nam ništa nije želio reci vec nas je uputio na poslodavca. Pozvali smo policiju, Lucku kapetaniju i komunalne redare Opcine Medulin koji su na terenu utvrdili da investitor i izvodac radova nemaju nikakve dozvole za ovakve radove. Policija je naredila izvodacu radova da zaustavi bager, odnosno da vrati plažu u prvobitno stanje. Ne bi li sprijecila daljnje devastiranje obale, redarska služba zabranila je pristup na naš posjed investitoru i izvodacu radova, izjavio je Ladavac.

Nakon razgovora s organima vlasti navodni odgovorni krivac za ovaj cirkus u uvali Centinera, Puljanin Danijel Matokovic nije želio davati službene izjave novinarima. Ipak nam je u kratkom razgovoru rekao da je još u veljaci ove godine Opcini Medulin podnio zahtjev za izdavanje koncesijskog odobrenja za postavljanje beach bara u spomenutoj uvali. Upitan je li ishodio odobrenje za izvodenje radova na toj lokaciji, Matokovic je izjavio da je "skoro dobio dozvolu". Optužio je Opcinu Medulin koja mu nije izdala odobrenje jer u petak nisu imali pravi papir na kojem su trebali printati obrazac(?).

Zbunjeni takvim odgovorom otišli smo do plaže i uvjerili se u nered koji je bager ucinio. Plaža u dužini od 50 metara s bijelim okruglastim kamenjem potpuno je  devastirana. Banjolci i njihovi gosti se na toj plaži kupaju desetljecima, rijec je o jedinoj javnoj plaži u Banjolama. Ogradena je psihološkim branama, postavljeni su tuševi i izgradena je rampa za invalide. Bager je upravo na toj rampi iskopao kamenje i kanio izravnati osam cervornih metara ne bi li se, na  svega metar od mora, postavio beach bar. I sve se to dogada 29. lipnja, u samom srcu turisticke sezone kada je Centinera prepuna turista.

- S nevjericom smo gledali što taj stroj radi na plaži rano ujutro. Nije mi jasno kako je moguce da se takvi radovi izvode po ljeti. Za nisu mogli taj bar postaviti u veljaci kad ondje nema niti gladnog galeba. Kako cemo se sada kupati u ovom blatu i kako cemo postaviti ležaljke i rucnike ispod stabla, u hlad kada je taj bager sve raskopao i uprljao zemljom, pitala se grupa talijanskih gostiju iz Torina.

Vjekoslav Ladavac najavio je kaznene prijave i zahtjev za odštetom.

- Pozvali smo policiju ne bismo li dobili službenu zabilješku o nemilom dogadaju koji ce uistinu naškoditi banjolskom turizmu. Stoga cemo u što skorijem roku, u dogovoru s našim odvjetnikom, podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih u tvrtki investitoru i izvodaca gradevinskih radova. Nije mi jasno kako netko normalan 29. lipnja može bagerom doci na plažu i pripremati temelje za nekakvu birtiju za koju ne postoje koncesije, odobrenja i drugi dokumenti, rekao je Ladavac.


Podijeli: Facebook Twiter