Banjolci teško do Premanturske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svatko tko se iz Banjola pješice zaputi do autobusnog stajališta na Premanturskoj cesti to ce uciniti s izvjesnom mukom. Ili ce morati hodati po travi ili uz rub prometnice, riskirajuci da ga udari vozilo. Nedostatak nogostupa ili pješacko-biciklisticke staze pokazao se prilicno problematicnim za Banjolce.

- Vecina nas odlazi na autobusnu stanicu na Premanturskoj jer ako u autobus udete u Banjolama, morate se voziti za Premanturu pa tek onda za Pulu. Ljudi radije otpješace do autobusne na Premanturskoj nego da se vozaju do Premanture. Zato nam treba nekakva staza jer zamislite ženu s djecjim kolicima ili stariju osobu kako hodaju po rubu ceste, isticu mještani.

U ovogodišnjem je proracunu za projektiranje staze rezervirano 55 tisuca kuna, a nacelnik Opcine Medulin Goran Buic kaže da je lokacijska dozvola vec ishodena. Trenutno se obavlja parcelacija zemljišta pa bi izgradnja trebala poceti sljedece godine. Banjolcima problem predstavlja i izlazak vozilom na Premantursku cestu.

Svako ljeto muku muce s prometnim gužvama koje nastaju kad se cesta za Premanturu zakrci vozilima turista koji odlaze na plažu ili se s nje vracaju. Jedino rješenje za njih je, kažu, kružni tok.

Dva medusobno povezana kružna toka planirana su na frekventnim raskrižjima, po jedan na skretanju za Pomer i Banjole. Ishodena je lokacijska dozvola, a u tijeku je izrada parcelacijskog elaborata i rješavanje imovinskopravnih odnosa. Njihovom izgradnjom autobusna stajališta premjestila bi se prema Mušogi i do njih bi vodio nogostup.


Podijeli: Facebook Twiter