Bangladeš: U urušavanju zgrade najmanje 228 mrtvih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U urušavanju zgrade tekstilnog pogona u predgrađu Dacce u Bangladešu poginulo je 228 osoba, a strahuje se da je 24 sata nakon nesreće još mnogo, većinom radnica, zarobljeno pod ruševinama.

Osmerokatnica Rana Plaza srušila se kao kula od karata u srijedu u Savaru, predgrađu Dacce. Prizor je podsjećao na posljedice snažnog potresa. Tekstilni radnici iz zgrade otvoreno su izrazili zabrinutost prethodnog dana zbog pukotina, ali su njihovi šefovi zanemarili upozorenja i pozvali ih da dođu normalno raditi idući dan.

U četvrtak navečer stanovnici četvrti Savar 30 kilometara od Dacce još su uvijek polugama i golim rukama izvlačili preživjele i tijela stradalih iz ruševina zgrade. Više od 1.000 osoba je ozlijeđeno.

Ravnatelj policije u Dacci Habibur Rahman je rekao da bi broj poginulih mogao još rasti. Vlada je proglasila nacionalni dan žalosti, a zastave na javnim zgradama spuštene su na pola koplja.

Nadležni ured grada Dacce prijavio je vlasnika zgrade za nepropisnu gradnju, a vlasnika i pet tekstilnih tvornica prijavio za uzrokovanje pogibije radnika, rekao je Rahman.

Predsjednik udruge bangladeških proizvođača i izvoznika tekstilnih proizvoda Muhamed Atiqul Islam je rekao da se u zgradi u srijedu nalazilo 3.122 radnika. On je rekao da su lokalni dužnosnici dan ranije ukazali na napukline na zgradi.

Vlasnik zgrade Muhamed Sohel Rana, koji je u bijegu, vlasnicima pogona rekao je da napukline nisu opasne, dodao je Islam. "Nakon što su dobili zeleno svjetlo od vlasnika zgrade sve su se tvornice odjeće otvorile", rekao je. Nesreća od srijede obnovila je polemike o sigurnosti rada u bangladeškoj tekstilnoj industriji koja opskrbljuje Zapad. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter