Bangladeš: Prosvjed tekstilnih radnika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Više stotina tekstilnih radnika u Bangladešu i preživjeli nakon urušavanja zgrade tekstilnih radionica Rana Plaza prosvjedovali su u ponedjeljak dva mjeseca nakon najteže industrijske nesreće te siromašne zemlje južne Azije, tražeći od vlade da se izjasni o osobama koje i dalje vode kao nestale i o financijskom pitanju.

Osobe bliske žrtvama i radnici su se okupili na mjestu katastrofe u Savaru, tridesetak kilometara od Dacce gdje se deveterokatnica srušila 24. travnja i usmrtila 1.129 ljudi.

Obitelji žrtava su prepričavale uzaludne napore u pronalaženju članova obitelji, dok su drugi pozivali na smrtnu kaznu za vlasnika Rana Plaze, gdje se nalazilo nekoliko tekstilnih radionica zapadnih odjevnih marki.

Prema riječima jednog lokalnog dužnosnika vlade 316 radnika se još vode kao nestali, ali vlasti drže da se oni nalaze među stotinama ljudi koji su pokopani na groblju, a koji nisu mogli biti identificirani.

Vlada je prikupila DNK uzorke prije pokapanja i jamči da će usporediti njihove DNK s obiteljima koje čekaju financijske kompenzacije, dok neki bližnji tvrde da žele pronaći tijela nestalih kako bi ih sahranili, a ne primiti novac.

Do sada je 12 osoba uhićeno u sklopu istrage o rušenju zgrade, koje su dan ranije radnici upozorili na pukotine na zgradi. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter