Bangladeš: Najmanje 20 mrtvih u prosvjedima islamista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najmanje 20 osoba poginulo je u ponedjeljak u Bangladešu u sukobima policije i radikalnih islamista koji traže vjerske reforme, dok se nasilje širi izvan glavnog grada Dhake u druge dijelove zemlje.

Sukobi su počeli u nedjelju nakon što je 200.000 islamista ušlo u Dhaku i istaknulo zahtjeve za koje kritičari kažu da će dovesti do "talibanizacije" zemlje u kojoj je sekularizam državna politika, ali su dočekani kordonom policije koja je na njih ispaljivala gumene metke i suzavac.

Stotine prosvjednika, od kojih su brojni nosili bijele muslimanske kape i bacali kamenje, u ponedjeljak su se regrupirale, a policija ih je rastjerala suzavcem, gumenim mecima i vodenim topovima.

Prosvjednici su palili vozila, uključujući dva policijska, i upali u policijsku postaju u predgrađu, izvijestili su iz policije.

Dva policajca i pripadnik paravojne milicije su među 13 ubijenih u glavnom gradu, pet ih je poginulo u Chittagongu na jugu zemlje, a dvije osobe smrtno su stradale u gradu Bagerhatu na jugu Bangladeša. U sukobima u nedjelju poginulo je najmanje 22 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter