Bangladeš: Muslimani pale budističke hramove

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće muslimana palilo je budističke hramove i kuće na jugoistoku Bangladeša u nedjelju nakon što je na Facebooku objavljena, po njima, uvredljiva fotografija, što predstavlja vrlo rijetko nasilje prema budističkoj zajednici u toj zemlji. 

Oko 25.000 ljudi sudjelovalo je u nemirima tijekom kojih je zapaljeno najmanje pet budističkih hramova i deseci kuća u gradu Ramu i okolnim selima, približno 350 kilometara od glavnog grada Dake, izjavio je dužnosnik odgovoran za okrug Džoinul Bari. 

Prosvjednici tvrde da je muškarac budističke vjeroispovijesti koji živi u tom području objavio na Facebooku fotografiju koja vrijeđa Kuran. 

"Nekontrolirano su napali kuće pripadnika budističke zajednice, paleći i uništavajući njihove hramove od ponoći do nedjelje ujutro", objasnio je on.  "Najmanje je sto kuća oštećeno. Pozvali smo vojsku i graničare da prekinu nasilje", dodao je on. 

Vlasti su privremeno zabranile javno okupljanje kako bi spriječile nove incidente. 

Približno 90 posto od 153 milijuna stanovnika Bangladeša su muslimani. Budisti predstavljaju manje od jedan posto stanovništva i žive većinom u jugoistočnim okruzima, blizu granice s većinski budističkim Mianmarom.  (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter