Bangladeš: Izbore obilježavaju mrtvi i napadi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Bangladešu su u nedjelju počeli parlamentarni izbori koje bojkotira oporba, a obilježeni su mrtvima, napadima na biračka mjesta i policiju.

Više od stotinu biračkih mjesta napadnuto je i nekoliko je osoba ubijeno, objavila je policija. Teški incidenti su zabilježeni u nedjelju u okrugu Bogra, na sjeveru zemlje, uporištu nacionalističke oporbe, gdje su prosvjednici zauzeli biračka mjesta. Na poziv oporbe, prosvjedi i štrajkovi već tjednima paraliziraju škole i druge javne službe u zemlji. "Tisuće prosvjednika napalo je birališta i naše osoblje.

U napadima su upotrebljavali Molotovljeve koktele i zapaljive bombe", rekao je šef mjesne policije, prenosi agencija France presse. Za sada je zabilježeno 15 zapaljenih birališta i napad na jednu policijsku stanicu. U Rangpuru, također okrugu na sjeveru zemlje, policija je ubila jednu osobu u pokušaju da spriječi prosvjednike u uništavanju biračkih listića.

Pobjeda premijerke Bangladeša Sheikh Hasine Wajed nije dovedena u pitanje jer su kandidati njezine stranke Awami League i njezini saveznici bez konkurencije u 153 od 300 okruga. Promatrači upozoravaju da bi ti izbori, koje kritiziraju Sjedinjene Države i Europska unija, mogli samo pogoršati nasilje i stvoriti ozračje za "islamski ekstremizam". (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter