Bangkok tone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Velike poplave na Tajlandu, koje traju vec tri mjeseca i po posljednjim su podacima odnijele više od 500 života, pocele su u ponedjeljak ugrožavati i podzemnu željeznicu, dio industrijske zone i krizni stožer za obranu od poplave u Bangkoku, javljaju agencije.

Voda je preplavila i poznatu tržnicu Chatuchak, a na udaru je i nasjevernija postaja nadzemne gradske željeznice i tri postaje gradskog metroa. Voda koja napreduje prema središtu grada približava se i velikom autobusnom kolodvoru za medugradski promet. Poplave se sele u Bangkok iz sjevernih i središnjih dijelova zemlje gdje se život postupno vraca u normalu.

Po rijecima premijerke Yingluck Shinawatre, za obnovu zemlje trebat ce 100 milijardi bahta ili 3,3 milijarde dolara. Medutim, strucnjaci upozoravaju da bi nesvakidašnje poplave koje su pogodile Bangkok mogle biti tek priprema za buduce teškoce, kada klimatske promjene dodatno pogoršaju stanje u prijestolnici što nepovratno tone.

Ako se ništa ne promijeni, "za 50 godina vecina Bangkoka bit ce ispod razine mora", upozorava Anond Snidvongs, strucnjak za klimatske promjene na sveucilištu Chulalongkornu u Bangkoku. Tu je, dakako, i prijetnja porasta razine Tajlandskog zaljeva za 19 do 29 cm do 2050., tridesetak kilometara južno od tajlandske prijestonice.

Rijeku Chao Phraya koja prolazi Bangkokom i redovito se izlijeva iz korita zadesit ce ista sudbina. No tome se pridodaje i slijeganje megapolisa uzrokovano ubrzanim crpljenjem podzemnih voda za industriju i potrošnju njegovih stanovnika kojih je danas 12 milijuna. Po studiji Svjetske banke, Azijske banke za razvoj i Japanske banke za medunarodnu suradnju, tajlandska prijestolnica od konca 1970-ih tone 10 cm svake godine. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter