Bangkok: 10.000 policajaca za nedjeljne izbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tajlandska vlada rasporedit će 10.000 policajaca u glavnom gradu tijekom nedjeljnih izbora, nakon što su prosvjednici poručili da će pokušati omesti izbore u cilju pokušaja svrgavanja premijerke Yingluck Shinawatre, izvješćuje u srijedu Reuters.

Vlada je odlučila da će ipak 2. veljače održati izbore koje glavna oporbena stranka namjerava bojkotirati i unatoč upozorenjima da bi održavanje izbora moglo potaknuti novi val nasilja ukoliko se ne razrješi sve veća politička podjela u zemlji.

"Pozivam stanovnike Bangkoka da izađu na birališta i glasuju", kazao je novinarima ministar rada Chalerm Yoobamrung. "Policija će se pobrinuti za sigurnost... Oni koji razmišljaju o tome da ujutro izađu i zatvore biračka mjesta trebali bi dvaput razmisliti jer im policija neće to dopustiti", poručio je ministar.

Nemiri su počeli prošlog studenog i odraz su posljednjeg u nizu političkih sukoba koji potresaju Tajland već osam godina. Gruba podjela suprotstavlja pripadnike srednje klase i kraljevskog establišmenta u Bangkoku protiv većinski siromašnih, ruralnih pristaša Yingluck i njezinog brata, svrgnutog bivšeg premijera Thaksina Shinawatre koji živi u samonametnutom egzilu.

Svrgnuti premijer Thaksin nije popularan među gradskom elitom, ali zato ima znatnu potporu u ruralnim dijelovima zemlje. Prosvjednici optužuju Yingluck da je marioneta u rukama Thaksina, čovjeka za kojeg tvrde da je korumpirani kapitalist i populist koji je novac poreznih obveznika iskoristio za kupovinu izbora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter