Bandiću Zagreb, SDP-u Split, Rijeka, Osijek i Vukovar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandić osvojio je 65 posto, a Rajko Ostojić 32 posto glasova, pokazuju neslužbeni rezultati zagrebačkog Gradskog izbornog povjerenstva nakon obrađenih gotovo sto posto biračkih mjesta. Za Bandića je glasovalo oko 144 tisuće građana s obrađenih birališta, a oko 73 tisuće za Rajka Ostojića.

Po prikupljenim podacima, glasovanju u Zagrebu pristupilo je 38,3 posto birača, od njih 683.398 koji imaju pravo glasa. Rajko Ostojić čestitao je Bandiću na izbornoj pobjedi. Ta Ostojićeva čestitka dočekana je s odobravanjem u Bandićevom izbornom stožeru, šatoru na Bundeku, no negodovanje je izazvala Ostojićeva tvrdnja da je kampanja bila fer i da bi ponovno postupio isto.

U Splitu je kandidat SDP-ove koalicije Ivo Baldasar pobijedio kandidata HDZ-ove koalicije Vjekoslava Ivaniševića. O novom je gradonačelniku odlučivalo samo 615 glasova: Baldasar je osvojio 49,08 posto, a Ivanišević 48,18 posto glasova! U 23 godine od uspostave višestranačja u Hrvatskoj SDP je imao samo godinu dana gradonačelnika u gradu pod Marjanom.

Razloga za slavlje SDP ima i u Osijeku, gdje je nestranački kandidat za gradonačelnika Ivica Vrkić, kojega podupiru SDP, HNS i HSU, pobijedio dosadašnjeg gradonačelnika Krešimira Bubala (HDSSB). Vrkić je osvojio 52,82 posto glasova, a Bubalo 45,10 posto. U izjavi za Hinu Vrkić je rekao da je očekivao dobre rezultate, ali da nije bitna značajna razlika s kojom je pobijedio, već "činjenica da već od sutra počinje raditi i voditi brigu o problemima Grada Osijeka". Dosadašnji osječki gradonačelnik Bubalo, koji je u prvom izbornom krugu ostvario prednost pred Vrkićem od oko devet posto, kazao je da je u politici je sve moguće, posebice što je izborna kampanja bila izuzetno prljava i što su se udruženim snagama "mnogi borili da dođu na vlast".

Po podacima koje su u SDP-ov izborni stožer u Rijeci odmah po zatvaranju birališta počeli dojavljivati promatrači te stranke na biračkim mjestima, bilo je jasno da će Vojko Obesnel (SDP) biti gradonačelnik Rijeke u još jednom mandatu. Obersnel je osvojio 67,67 posto glasova, a njegov konkurent Hrvoje Burić (HDZ) samo 30,02 posto. Obersnel je za Hinu izjavio da po podacima s birališta može reći da je ostvario uvjerljivu pobjedu i da ga to veseli.

- Bilo bi mi draže da je izlaznost bila veća, to će naravno svatko komentirati kako njemu odgovara, ali jedino što ja mogu reći je da su moji protukandidati i u prvom i u drugom krugu zazivali promjene, kazao je Obersnel poručivši "da su Riječani baš željeli promjene, onda bi sigurno izašli u većem broju na birališta".

Burića je zabrinula mala izlaznost birača u Rijeci. "Upitan je legitimitet bilo kojeg izabranog gradonačelnika, no čestitati ipak treba", izjavio je Burić.

Željko Sabo (SDP) pobjednik je drugog kruga izbora za gradonačelnika Vukovara s oko 1.200 osvojenih glasova više od protukandidata Ivana Penave (HDZ) te će i u iduće četiri godine obnašati dužnost vukovarskog gradonačelnika. Sabo je privukao 53,90 posto birača, a Penava 45,22 posto.

- U srazu dviju ideologija pobijedila je ona Željka Sabe za kojega su glasovali svi oni građani Vukovara kojima očito hrvatska opcija nije u srcu, kratko je Hini izjavio kandidat koalicije HDZ-HSP AS-HSLS-DC-BUZ Ivan Penava (HDZ). Po riječima Gorana Bošnjaka (SDP), građani Vukovara glasovali su za programe i istinske planove, a ne "prazne priče i zastrašivanja". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter