Bandiću kazna od 15 tisuća kuna zbog sukoba interesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je zbog sukoba interesa novčano kaznilo zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bivše zamjenike splitskog gradonačelnika Juru Šundova i Anđelku Visković, te je odlučilo da zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Saša Zelenika nije bio u u sukobu interesa.

Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak o odlučivanju sukoba interesa u slučajevima splitskog gradonačelnika Ive Baldasara zbog primanja novčane naknade u komunalnom poduzeću Čistoći i Turističkoj zajednici Splita te gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića zbog propusta u popunjavanju obrasca o promjeni u imovinskom stanju, što je u suprotnosti sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa.

Splitski gradonačelnik Baldasar komunalnom poduzeću Čistoća i Turističkoj zajednici Splita vratio je oko 20.000 kuna, koje su mu isplaćene kao predsjedniku njihovih skupština.

Povjerenstvo je Bandića kaznilo s 15 tisuća kuna neto mjesečne plaće kroz pet mjesečnih obroka, jer je, uz plaću gradonačelnika, u funkciji predsjednika zagrebačke Turističke zajednice u razdoblju od 2009. do 2013. godine primio 122.400 kuna.

Iako je Bandić sve iznose vratio, Povjerenstvo Bandiću zamjera da je naknade za obnašanje javne dužnosti primao iako je od Povjerenstva još u 2011. zatražio i dobio mišljenje da na to nema pravo. Zamjerili su mu što je nakon mišljenja Povjerenstva i dalje nastavio primati naknadu koja je iznosila 12 posto njegovih godišnjih primanja.

Navodeći da su Bandića odlučili kazniti višim novčanim iznosom od predloženog (12 tisuća kuna), Orešković je rekla da je Bandić suprotno mišljenju Povjerenstva nastavio primati novčanu naknadu za dužnost predsjednika zagrebačke TZ koja je blizu visine minimalne plaće, a za koju je tvrdio da "na svojoj isplatnoj listi nije ni primjetio",

Anđelka Visković kažnjena je s 15.000 kuna neto plaće u pet mjesečnih obroka dok je Šundov kažnjen sa 30.000 kuna u šest mjesečnih obroka. Povjerenstvo je uputilo uputu splitskom gradonačelniku Baldasaru da trgovačka društva i splitska Turistička zajednica, koja su im isplaćivale naknade, pokrenu sudske postupke radi povrata neosnovanih sredstava.

Šundov je na dužnosti zamjenika splitskog gradonačelnika uz plaću primao naknade za obavljanje dužnosti u splitskoj Turističkoj zajednici te u skupštinama trgovačkih društava Čistoća, Promet i Vodovod i kanalizacija, čime je prekršio zakon. Šundov je od 2009. do 2013. primio ukupno 302.000 kuna, koje nije vratio.

I tadašnja zamjenica Anđelka Visković je za svog mandata zamjenice splitskog gradonačelnika za obavljanje dužnosti u splitskom TZ-u primala ukupnu naknadu od 68.000 kuna, koje nije vratila iako je time prekršila Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

Predsjednica Povjerenstva Dalija Orešković rekla je da Zelenika u obavljanju svoje dužnosti pomoćnika ministra znanosti, obrazovanja i sporta, kasnije i zamjenika, nije svoj privatni interes stavio iznad javnog u postupku odabira projekta razvoj i istraživačke infrastrukture na kampusu riječkog Sveučilišta za korištenje strukturnih instrumenata EU u RH.

Također, Zelenika nije bio u sukobu interesa niti zbog toga što je, u ime Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta, potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz strukturnih i kohezijskih fondova EU za razdoblje od 2007. do 2013. godine.

Zelenika je mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zatražio nakon medijskih napisa da je , kao zamjenik ministra, riječkom Centru za mikroznanosti i nanoznanosti dodijelio više od tri milijuna eura iz fondova EU. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter