Bandera pala, ali linija nije u kvaru!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žalosno je da se u svome dvorištu ne osjecam sigurno, ogorceno zakljucuje David Bizilj iz labinskog naselja Presika pokazujuci nam srušeni truli telefonski stup na desetak metara od njegove obiteljske kuce. Pao je u utorak, i to tik uz ljuljacku i ognjište, što je odmah prijavio T-Comu, no nadležni još - barem ne do petka - nisu reagirali pa je ozlojedeni domacin nazvao našu redakciju.

Službe T-Coma, tvrdi, preventivno je savjetovao da zamjene dotrajao stup (na kojem je i tzv. prespojna kutija) još u kolovozu, kada se opasno nagnuo.

- Što da se netko od nas našao ispod, da se ondje baš tada ljuljalo susjedovo dijete? Srecom pa nije ljeto, kada se ovdje cešce odmaramo ili se okupljamo uz ognjište, jada se Bizilj.

Otkriva nam da stup, osim letve kojom ga je podupro, još ono malo u zraku zapravo drži - gromobran, postavljen u njegovu korijenu. Ionako niski kabel, koji mu presijeca okucnicu, podignuo je kolcem, da bi vozila mogla do kuce, a tako cuva i jedva uzgojenu jelku. Žice paraju i susjedove loze u malom vinogradu.



- Telefon mi radi - nažalost! Jer kad, želeci prijaviti problem, nazovete besplatni broj T-Coma, kojim vas automat šece po desetak minuta, na koncu cujete snimljen odgovor: "Vaša telefonska linija nije u kvaru." U suprotnom bi vjerojatno brže reagirali. Znaju slati opomene cim malo zakasniš s placanjem racuna, ali kada ih zatrebaš - nema ih, objašnjava Bizilj.

Veli da su predstavnici operatera fotografirali stup još u listopadu, i kazali da bi ga mogli poduprti, kao i neke okolne (koji nisu po dvorištima), no odbio je takav prijedlog jer je, kako rece, bandera - trula. Otad se ništa nije dogodilo, a Bizilj, kaže, više nije zvao nadležne jer se - umorio.

- Ispocetka sam tražio da banderu zamijene betonskim stupom, kao što je to drugdje slucaj, no sada samo želim da je maknu iz mog dvorišta. Ovdje, uostalom, i ne mogu ništa postavljati bez dozvole kucevlasnika. Ne želim više živjeti u strahu! Volio bih vidjeti njihovo dvorište s ovakvim stupom. Na koncu, nagrdena mi je okucnica. Ovo je, ipak, moj dom, porucuje Bizilj.

Ne muci ovakva nedaca, napominje, samo njega. Cijelim naseljem telefonski kablovi prolaze (pre)nisko, a slicna je situacija i u ostalim selima Labinštine.



- Izgleda da jedino novine mogu trgnuti iz drijemeža ostale gradane, koji se valjda neceg boje, da ukazuju na ovakve probleme. Kada ce operater poceti ulagati u mrežu i postaviti primjerene stupove, retoricki se pita Bizilj.

Želeci cuti zbog cega nisu pravodobno reagirali, nazvali smo korporativni sektor za komunikacije T-Coma. Iz odnosa s javnošcu operatera tvrde da su nakon zaprimanja prijave o nagnutom stupu njihovi djelatnici izašli na teren.

- Korisnik na cijoj se parceli nalazi bandera nije, medutim, bio zadovoljan prijedlogom da se nagnuti stup na istome mjestu zamijeni novim te je zatražio njegovo izmicanje. U meduvremenu su poduzete aktivnosti oko pribavljanja potrebnih suglasnosti, što zahtijeva odredeno vrijeme, da bi se dio zracne mreže na tom podrucju zamijenio podzemnim kablovima. Ocekujemo da ce taj posao biti realiziran u najskorijem periodu, porucuju iz T-Coma. (Napisao i snimio Igor RADIC)

U Blaškovicima na kablovima mogu sušiti robu
Niski lelujajuci telefonski kablovi muce i mještane sela Blaškovici-Marciljani. Ondje se, naime, opasno nagnuo ne tako davno zamijenjen stup pa žice prolaze na oko dva metra visine iznad kolskog puta.
- Ovuda ne bi mogao proci kamion, ali zato mi na kablu možemo sušiti robu, šale se ogorceni seljani.

Kažu nam da su pazinskoj ispostavi T-Coma problem prvi put prijavili prije oko pola godine. Prije mjesec dana predstavnik operatera bio je na terenu i obecao riješiti stvar.
- Nažalost, zbog pogreške prilikom obrade prijave kasni se sa zamjenom stupa te su u meduvremenu poduzete radnje da bi se, što je prije moguce, to obavilo. Radovi bi trebali biti gotovi najkasnije iduceg tjedna, stoji u pisanom odgovoru T-Coma, koji se ispricava korisnicima radi eventualnih neugodnosti.


Podijeli: Facebook Twiter