Banda zatočila Berlusconijeva knjigovođu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sredinom listopada kasno navečer grupa od šest razbojnika upala je u stan Giuseppea Spinellija (71) u Milanu te njega i suprugu Annu držala zatočenima jedanaest sati. Uz prijetnju oružjem, tražili su da ih poveže sa Silvijem Berlusconijem. Tvrdili su da imaju originalni dokument koji je dokazivao pokušaj Berlusconijeva političkog protivnika Gianfranca Finija da utječe na milanske suce u procesu o Berlusconijevim nezakonitim radnjama pri kupovini izdavačke kuće Mondadori.

Za taj dokument tražili su navodno 35 milijuna eura, a izgleda da su dobili osam milijuna dolara te su potom oslobodili Spinellija i suprugu. Novac je, navodno, položen negdje u Švicarskoj.

Akcija razbojnika (tri Talijana i tri Albanca) obznanjena je tek kasnije i zasad se malo zna što se stvarno dogodilo u Spinellijevoj kući. Dokumentima zbog kojih je Spinelli, odnosno Berlusconi ucijenjen nema traga. Razbojnici su uhićeni i istraga je u tijeku.

Spinelli je bio gotovo nepoznat talijanskoj javnosti sve do svibnja ove godine kada se pojavio u milanskoj sudnici da bi svjedočio u procesu koji se vodi protiv bivšeg premjera Silvija Berlusconija, kojeg optužnica tereti za kazneno djelo navođenja na prostituciju maloljetne Marokanke poznate kao Ruby Rubacuori.

Talijani su tada otkrili da je Spinelli od 1978. godine osobni, povjerljivi knjigovođa Berlusconija, čovjek koji je besprijekornom činovničkom logikom izvršavao sve zadatke. Tako je Spinelli izjavio da je od 2009. do 2010. godine po Berlusconijevom nalogu donio u premijerovu privatnu vilu "San Martino" u Arcori 20 milijuna eura u gotovini i da je po naređenju djevojkama, gošćama na noćnim zabavama u vili, isplaćivao različite svote novca, od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura.

Berlusconi je običavao dijeliti novac u kuvertama, a mladoj Ruby isplatio je u nekoliko mjeseci oko deset tisuća eura.

Grupa ljepuškastih djevojaka imala je na raspolaganju nekoliko apartmana u ekskluzivnom stambenom naselju u ulici Olgettina pa im je Spinelli putem Berlusconijeve suradnice Nicole Minetti plaćao troškove stanovanja. Djevojke su Spinellija zvale "Spinaus", bile su jako prisne s njim. Zvale su ga kada bi ga zatrebale, a on je njihove želje prenosio Berlusconiju, koji bi na kraju isplatio traženi iznos. (Elio VELAN)


Podijeli: Facebook Twiter