Ban Ki-moon: Zaustaviti pritvaranje migranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

 Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je u subotu da "pritvaranje" migranata u Grčkoj otkad je na snagu stupio sporazum između EU-a i Turske 20. ožujka, "odmah treba prestati".

Tijekom posjeta Lesbosu, glavnom ulazu za migrante u Grčkoj, Ban je pozvao Europu da "odgovori na humani način" na humanitarnu krizu.

"Pritvaranje nije rješenje, ono odmah mora prestati", nastavio je.

Govorio je nakon posjeta dvama migrantskim kampovima na otoku na kojem se trenutno nalazi oko 3400 ljudi.

Po sporazumu EU-Turska, Atena ima pravo vratiti u Tursku migrante koji su stigli u Grčku nakon 20. ožujka.

Po službenim brojkama, na grčkim se otocima trenutačno  nalazi oko 8400 migranata, a na kopnu ih je još oko 48.000.

Ban Ki-moon pozvao je Europu i svijet da učine više kako bi pomogli u rješavanju migrantske krize, upozorivši da se Grčka ne može s time nositi sama.

Govoreći u Ateni prije posjeta Lesbosu, preko kojeg je u Europu prošle godine ušlo gotovo milijun ljudi, Ban je rekao da je Grčka pokazala "izuzetnu solidarnost i suosjećanje" u zbrinjavanju stotina tisuća migranata koji bježe pred ratom, unatoč svojim gospodarskim problemima.

"Grčku se ne bi smjelo ostaviti samu da se nosi s ovim izazovom", rekao je novinarima nakon sastanka s premijerom Aleksisom Ciprasom.

"Moramo zajednički zaštititi ljude i rješavati uzroke migracije. Ponovno pozivam na veću podjelu odgovornosti širom Europe i cijelog svijeta." (Hina) 


Podijeli: Facebook Twiter