Ban Ki-moon odao počast žrtvama holokausta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u ponedjeljak je na mjestu gdje se na jugu Poljske tijekom Drugoga svjetskog rata nalazio koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau odao počast žrtvama holokausta.

U pratnji bivšega poljskog zatvorenika, 87-godišnjeg Mariana Turskog, Ban je prošao kroz glavni ulaz u nacistički koncentracijski logor na kojemu piše "Arbeit macht frei" (Rad oslobađa).

Glavni tajnik potom je položio vijenac od bijelog cvijeća u podnožju zida ispred kojega su nacisti strijeljali logoraše, a obišao je i muzej u Auschwitzu. Ondje mu se pridružio i bivši veliki izraelski rabin Meir Lau te mu zahvalio što je došao posjetiti mjesto koje predstavlja simbol holokausta.

"Pripremao sam se za ovaj posjet. Bio sam u jeruzalemskom Yad Vashemu i u muzeju holokausta u Washingtonu. No čovjeka ništa ne može pripremiti na osjećaje koji ga prožmu na ovakvome mjestu. Svijet ne smije zaboraviti holokaust, da se takvo nešto nikad više ne bi ponovilo", rekao je, a potom u knjigu utisaka upisao: "Odajem duboku počast žrtvama i onima koji su preživjeli holokaust, nešto najstrašnije što se dogodilo čovječanstvu". (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter