Ban Ki-moon: Hrvatska prošla dojmljivu preobrazbu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Hrvatska je prošla dojmljivu preobrazbu iz zemlje koja je i sama bila konzument medunarodne pomoci u zemlju koja tu medunarodnu pomoc pruža drugima, rekao je glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon nakon bilateralnog razgovora s predsjednikom Ivom Josipovicem koji ga je ugostio u subotu na Brijunima prilikom njegovog trodnevnog boravka u Hrvatskoj.

Pohvalio je hrvatske napore i doprinos u mirovnoj politici u regiji koja ima utjecaja i na šire podrucje. Takoder je istaknuo angažman naše države u tijelima UN-a te podsjetio da sudjelujemo u misijama u Africi, na Bliskom istoku, u Aziji i obje Amerike.



- Hrvatska i UN su stvorili usko i cvrsto partnerstvo koje je zapocelo prisustvom mirovnih snaga UN-a u Hrvatskoj, kroz prijelaznu civilnu upravu UNHCR-a u Slavoniji i istocnoj Hrvatskoj, da bi zatim i sama sudjelovala u mirovnim misijama u svijetu. Hrvatska može racunati na UN kao što i UN može racunati na Hrvatsku, kazao je Ban Ki-moon te dodao da je svoju predanost globalnom miru Hrvatska pokazala i clanstvom u Vijecu sigurnosti 2008. i 2009.

Josipovic je podsjetio da Hrvatska upravo ove godine obilježava 20 godina clanstva pri UN-u te da trenutno sudjeluje u devet mirovnih operacija s brojnim vojnim, policijskim i civilnim osobljem. Govoreci o Siriji, koja je takoder bila predmet razgovora, Josipovic je kazao da Hrvatska podržava nastojanja UN-a za mirno politicko rješenje.

Novinari su htjeli znati zašto glavni tajnik nije posjetio istocnu  Hrvatsku koja je, kako je i sam nedavno kazao, bila primjer jedne od najuspješnijih UN-ovih misija, na što je Ban Ki-moon kazao da bi želio posjetiti Vukovar, ali zbog svojeg prenatrpanog rasporeda nije u mogucnosti.



- Vukovar je bio poprište najtežih ratnih zlocina i nadam se da ce svi pocinitelji biti privedeni pravdi, kazao je glavni tajnik te pohvalio tamošnje UN-ove projekte usmjerene u obnovu, mirnu reintegraciju i prekogranicnu suradnju.

Na novinarsko pitanje da komentira izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremica, ujedno predsjedatelja Opce skupštine UN-a, koji je kazao da ce Kosovo uci u clanstvo UN-a samo preko njega mrtvog te da u Vijecu sigurnosti sjede dvije države koje misle isto kao i Srbija, Ban Ki-moon je izbjegao izravan odgovor.

- Kosovo cu posjetiti u okviru šire misije posjeta balkanskim zemljama. Status Kosova reguliran je u okviru rezolucije Vijeca sigurnosti 1244, a što se tice izjave izabranog predsjednika Opce skupštine UN-a, imat cu prilike s njime o tome razgovarati tijekom svojeg posjeta Srbiji, kazao je.

Ban Ki-moon se nakon susreta s Josipovicem u Bijeloj vili na Velikom Brijunu sastao i s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovicem koji ga je ugostio u Vili Jadranci. Na sastanku su razmotrili situaciju u kriznim žarištima, razgovarali su i o situaciji u regiji jugoistocne Europe, utjecaju gospodarske i financijske krize u Europi na svjetske gospodarske tokove, problemu nezaposlenosti mladih i osnaženju politicke participacije žena.

Ban Ki-moon se potom uputio u Vilu Brionku na bilateralne razgovore s ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusic. U nedjelju ce ga u Porecu ugostiti istarski župan Ivan Jakovcic, a rucat ce na turistickom poljoprivrednom imanju u središnjoj Istri. Istog popodneva putuje u Podgoricu.

Dolazak glavnog tajnika UN-a u Hrvatsku dio je predstojecih posjeta zemljama jugoistocne Europe tijekom kojih ce Ban Ki-moon, osim Hrvatske, posjetiti Sloveniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Srbiju i Kosovo. (Maša JERIN, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter