Ban: Afričke postrojbe u Maliju kao UN-ovi mirovnjaci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Afričke snage razmještene u Maliju trebale bi se pretvoriti u UN-ovu mirovnu operaciju i razdvojiti ih od borbenih snaga koje se trebaju boriti protiv islamističke prijetnje, preporučio je Vijeću sigurnosti glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Afričke snage podržane od UN-a krajem travnja trebaju preuzeti dužnosti u Maliju od Francuske koja povlači svojih 4.000 vojnika. U izvješću Vijeću sigurnosti UN-a Ban je preporučio da afričke snage, poznate kao AFISMA, postanu UN-ove mirovne snage od 11.200 vojnika i 1.440 policajaca kada se okončaju veći sukobi.

Da bi se izravno suzbilo islamističke ekstremiste, Ban je preporučio stvaranje takozvanih paralelnih snaga koje bi radile u uskoj suradnji s UN-ovom misijom. Diplomati su rekli da će vojnike za te paralelne snage vjerojatno dati Francuska.

- S obzirom na očekivanu razinu i prirodu preostale prijetnje postojat će potreba za djelovanjem paralelnih snaga uz UN-ovu misiju za vođenje većih i protuterorističkih operacija, napisao je Ban.

Paralelne snage ne bi imale formalan mandat UN-a, ali bi djelovale uz neformalan blagoslov Vijeća sigurnosti. Izvješće ne navodi vremenski okvir za tu misiju.

Vijeće sigurnosti trebalo bi danas biti informirano o Banovim preporukama, a diplomati se nadaju da će o mirovnim snagama glasovati sredinom travnja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter