Balota spojio Terra magicu i sevdalinke


Nakon ovogodišnjeg gostovanja HKDR-a Napredak iz Kreševa na 20. susretima Rakalj u srcu, KUD "Mate Balota" uzvratio je proteklog vikenda posjet prijateljima iz srednje Bosne u povodu proslave blagdana sv. Kate, zaštitnice tamošnje župe i franjevačkog samostana. Rakljanci, članovi KUD-a, u Bosnu i Hercegovinu poveli su i prijateljski ženski zbor Mendule iz Vrsara.

Domaćini su goste dočekali u Sarajevu gdje su ih poveli znamenitom Baščaršijom i centrom grada, da bi već navečer u društvenom domu u Kreševu KUD "Mate Balota" i ženski zbor Mendule izveli zajednički program pred prepunom dvoranom. Program je počeo mantinjadom na roženicama, koju su odsvirali Karlo Peruško i Erik Percan, te čitanjem dijela iz knjige Mate Balote. Kantaduri su zakantali na tanko i debelo, a mlađa grupa je zaplesala staru polku i setepassi spic polku.

Kazivanjem Balotinih stihova Karla Peruško i Anđela Knapić prenijele su dio Istre te večeri u Bosnu i Hercegovinu. Spletom pjesama Mendule su se po prvi put predstavile publici u BiH, a izvele su skladbe poput "Rodila loza" i "Terra magica". U drugom bloku nastupa Noel Bodetić i Karlo Peruško zasvirali su ponovo na roženicama, da bi se potom na pozornici predstavili plesači nastupne grupe KUD-a "Mate Balota" izvevši mazurku i istarski balun, dok su kantaduri kantali dvi kante te zajedničkim nastupom završili uz ballo di sedia…

Na koncu su nastupili domaćini te uz tamburaški sastav podigli atmosferu s nekoliko izvornih narodnih sevdalinki. Rakljanci i Vrsaranke posjetili su i Fojnicu, a predsjednik tamošnjeg HKDR-a Napredak pokazao im je znamenitosti grada te ih proveo samostanom i muzejom. Između ostalog, Istrijani su sudjelovali i na Svetoj misi odjeveni u istarske narodne nošnje, gostovali u franjevačkom samostanu, posjetili Mostar, ali i Split na povratku kući. (Z. STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter