Baloner voli modne metamorfoze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dosadne kiše i ranije smracivanje mogu na nas djelovati depresivno. Kako tome stati na kraj? Za pocetak tako da odjenemo nešto u cemu necemo pokisnuti. Veliki šareni kišobran bit ce dobra pomoc u obrani od kišnih kapi i lošeg raspoloženja. Dodamo li još tome neke zanimljive gumene cizme moci cemo gacati po baricama vode bez problema, a možda se i nakratko vratiti u djetinjstvo kada je mnogima, na užas roditelja, to bila omiljena zabava. Usput ako ste se oboružale gumenim cizmama - ne onim dosadnim crnim, vec onim u raznim pastelnim ili jarkim bojama, a ima i šarenih sa zanimljivim uzorcima za odrasle, a ne za djecu - i krenule na posao, ne zaboravite ponijeti obucu primjerenu uredu.



Spas je u baloneru koji je najpoznatiji po nazivu iz svoje domovine Engleske - trench coat. Znate li za gradic Basingstoke? Tamo je Thomas Burberry (one koje se malo bolje kuže u modu odmah su prepoznale naziv poznate svjetske modne marke) još 1856. napravio prvi trench coat s tim da je prvo napravio vodonepropusni materijal.

Od ratišta do modnih pista

Prvi su trench nosili vojnici pa se tako spominje i da je pojas s metalnim zatvaranjem služio da se za njega zataknu granate. Današnji baloneri takoder imaju takve pojaseve baš kao i njihovu inacicu na rukavima negdje u visini rucnog zgloba ciji je cilj sprijeciti da vlaga, vjetar i hladnoca prodru unutra. Tu su i naramenice kojima je, navodno, bio zadatak da služe za epolete kojima su se u vojsci isticali cinovi. No, najvažnija oznaka trencha je upravo njegova nepropusnost. Tkanina je tako tretirana da se kapi vode, umjesto da se zadržavaju i prodru u nju, naprosto skliznu.



Filmska je industrija doprinijela popularnosti ovog odjevnog predmeta koji nije primjeren samo za kišno vrijeme. U kultnom filmu Casablanca u kljucnim trenucima na aerodromu Humphrey Bogart nosi upravo trench coat. I u modnim kolekcijama vec desetljecima ima balonera. On je naprosto kao stvoren za sve epohe i vrlo se lako prilagodava svakoj novoj generaciji. Ipak, cini mi se kao da još nismo svjesne kako baloner može odigrati kljucnu ulogu u našoj garderobi. Tek nakon što sam ga kupila postala sam svjesna kako je to zaista istina. Moj baloner je moj vjerni pratitelj. Kada ne znam što bih odjenula, baloner me spašava. Ako ima tamnih oblaka na nebu, ali još ne pada kiša, za svaki slucaj navlacim baloner. Kada idem na put ne zaboravljam na baloner koji se ne gužva.

Dva u jedan

Baloner nije samo za žene u najboljim godinama, naime, može se modno preobraziti pa ce ga zavoljeti i mlade djevojke. Baloner se može pretvoriti u jaknu, ali i zadržati jasne naznake koje baloner cine onim što jest. Može to biti mikro baloner u, i dalje modernoj, ljubicastoj boji koji završava daleko iznad koljena. Super ce izgledati na uske traperice za školu ili na zlatnu minicu za vecernji izlazak s prijateljima. Ako više volite casual odjecu, baloner ce se i tu odlicno uklopiti. Može biti nonšalantnijeg kroja i možda bez pojasa te dužine do koljena. Sljubit ce se s debljim carapama i natkoljenicama koje sada po modnim imperativima koketno vire iz sara visokih cizama.



Baloneri ne moraju imati kopcanje samo na dugmad iako je to klasika. Sad ih vec  krase i patentni zatvaraci. Neki baloneri su gotovo destrukturirani pa tako ostaju bez ovratnika i dobivaju tri cetvrt rukave. Drugi su odbacili pojas, zadržali dvostruko kopcanje i postali uži. Baloneri najcešce dolaze u raznim drap-nijansama i oni su najdugovjecniji. Ako još imaju toplu podstavu koja se može skidati onda imate dva u jedan: i baloner i kaput. No, zanimljive su i nove boje, recimo one smede koja je poput zrna pržene kave ili bordo nijanse s tek nekoliko kapi tamne ljubicaste. Crni baloner ce uvijek biti šik. Kao i tamnoplavi. Uzorak zebre ili leoparda ucinit ce baloner vrlo vidljivim i vjerojatno ce vam brzo dosaditi.


Podijeli: Facebook Twiter