Balonaše spasila pulska pomorska policija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Hvala hrvatskoj pomorskoj policiji što je brzo reagirala i spasila nas", rekla su trojica Španjolaca koja su u subotu umalo kobno okoncala svoj let balonom iznad Jadranskog mora, tocnije na oko devet nautickih milja sjeverozapadno od otocja Brijuni.

Španjolske balonaše, koji su sudjelovali na sedmom tradicionalnom festivalu balona u Južnom Tirolu, odnosno u talijanskom mjestu Dobbiaco, spasila je peteroclana posada pulske pomorske policije s broda P-116, koja ih je na to plovilo ukrcala samo dvije minute prije nego se njihov balon sunovratio u hladno Jadransko more.

Naime iskusni se trojac nakon polijetanja našao iznad oblacnog neba, a pokvario im se i GPS. Kako nisu bili sigurni gdje su, spustili su balon ispod oblaka, i tada shvatili da se nalaze iznad mora. Još je veci problem nastao kada je zaliha plina, koji služi za grijanje zraka u balonu, došla do kraja.

- Poletjeli smo u 11 sati. Rekli su nam da je vremenska prognoza dobra, i da imamo istocni vjetar. Sat vremena kasnije smjer vjetra se promijenio. Kretali smo se prema moru, ali je bilo jako oblacno. GPS nam je pokazivao da smo blizu Slovenije, ali kada smo se spustili ispod oblaka imali smo što vidjeti. Nalazili smo se iznad mora, rekao nam je Josep Maria Llado Costa (56), koji se s dvojicom kolega sigurno iskrcao oko 17 sati na pulski Carinski gat.

- Vratili smo se na 5.000 metara visine i radiovezom kontaktirali kontrole leta u Padovi, Ljubljani i Zagrebu. Bili smo pribrani i nije nas bilo strah. Imam oko 5.000 sati leta balonom iza sebe. Letim dugo godina. Dobro smo se pripremili za let, no nažalost ovakve se stvari dogadaju. Žao mi je balona koji je pao u more, jer je on specijalno napravljen. Možda ga sutra nademo. Sada cemo ostati u Hrvatskoj dok policiji i Luckoj kapetaniji ne damo izjave, rekao je Costa.

Samo zahvaljujuci brzom reakcijom posade pulske pomorske policije, kojom je zapovijedao Damir Vitasovic, Llado i njegovi kolege Jorge Andreas Magai (52) i Rafael Codina (69), živi, zdravi, i suhi vratili su se na kopno. Prava je sreca da nisu završili u moru, jer u vodi, cija se temperatura krece oko 11 Celzijevih stupnjeva, ne bi mogli dugo izdržati. Štoviše, na more se pocela spuštati magla, pa bi potraga za (ne)sretnim Španjolcima bila kudikamo teža.

- Oko 14.40 sati zaprimili smo dojavu od OKC-a koji nam je proslijedio poziv od Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru da se na oko 14 nautickih milja od Brijuna u zraku nalazi balon s tri clana posade koji ce zbog nedostatka plina pasti u more, rekao je zapovjednik policijskog plovila P-116 Damir Vitasovic.

- Odmah smo isplovili i oko 15.10 sati na oko devet nautickih milja od otoka Grunj uocili smo balon u zraku. Puhao je sjeverozapadni vjetar od oko sedam cvorova, a more je bilo jedan do dva. Balon je bio desetak metara iznad površine mora. Posada nam je spustila konop i mi smo balon približili našem plovilu do samog pramca, i na koncu iskrcali ta tri clana posade. Nepunih minutu, dvije nakon toga balon se srušio u more, dodao je.

Napomenuo je da je posada pokušala spasiti košaru balona tešku tristotinjak kilograma, no od tog su nauma morali odustati jer je zbog brojnih konopa i sajli postojala opasnost za njihovo plovilo.


Podijeli: Facebook Twiter