"Balon" u Umagu: O umjetnosti, kazalištu, glumcu...

Scena iz predstave 'Balon' (Arhiv Pučkog otvorenog učilišta Umag)
Scena iz predstave 'Balon' (Arhiv Pučkog otvorenog učilišta Umag)

Nakon nedavnog gostovanja Teatra Gavran s komedijom "Lutka", Pučko otvoreno učilište Umag ugostilo je još jedan izuzetan kazališni komad - "Balon" zagrebačkog Teatra Exit. Ovu zabavnu predstavu punu crnog humora, koja govori o umjetnosti, kazalištu, glumcu, životu i njegovom smislu, ali i o frustracijama i gubicima koji su u svoj toj ljepoti i emotivnosti neizbježni, na tekst Mate Matišića režirao je Mislav Brečić.

Glumac srednjih godina svađa se oko tipičnih gluposti s mlađom trudnom suprugom kad im na vrata pokuca susjed s vrlo čudnom i glumcu gotovo neprihvatljivom molbom. Otkako im je umro sin, njegova je žena u depresiji. Prije tog nemilog događaja jako je voljela gledati glumca, pa je to bio povod njenom suprugu da pomisli kako bi glumac možda mogao malo svratiti i pokušati je razvedriti. Ni sam ne znajući kako, na gotovo ultimativni nagovor supruge, glumac pod izlikom da mu je zid stana vlažan, što je možda uzrokovano puknućem cijevi u stanu njegove susjede, dolazi do susjede i počinje joj igrati komadiće svojih bivših uloga, a zatim i priču iz svog života, o policiji i podzemlju, ne zna se je li stvarnu ili izmišljenu, ali groteskno smiješnu i asocijativno izravno vezanu uz stanje u našoj državi.

Uz Anu Maras, koja je utjelovila mafijaševu suprugu, glavni glumački trio činili su Vilim Matula koji je odigrao bahatog, samodovoljnog, suštinski nezainteresiranog glumca, Krešimir Mikić koji je glumio čak tri role (muža depresivne žene, policajca i njegovog brata blizanca, šefa organiziranog kriminala) i odlična Ksenija Marinković kao depresivna žena. Za razliku od njih koji su, za cijelog trajanja predstave plijenili pozornost svojom živošću, Marinković je pažnju privukla time što je gotovo cijelo vrijeme bila nepomična na sceni, s balonom u krilu. I već kad je uspjeh glumca, koji je pokušava nasmijati, gotovo opipljiv, Matula pokušava dodirnuti balon na što ona brizne u nezaustavljiv plač. Predstava koja obiluje s toliko smijeha i smiješnih scena u tom trenutku to prestaje biti, jer je to ipak slika majke koja je izgubila dijete. Naime, balon je večer prije smrti napuhao njezin sin. Ono što majka ne zna jest da otac svaku večer nadopuhuje balon kako se ne bi ispuhao. (T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter