Balmoral zaplovio tragom Titanica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stotinu godina nakon isplovljavanja Titanica, u nedjelju poslijepodne je iz britanskog Southamptona prema newyorškoj luci isplovio kruzer Balmoral, a na njemu su i brojni potomci putnika s Titanica, koji su željeli obnoviti uspomene na clanove svojih obitelji.

Poput legendarnog parobroda Balmoral je isplovio iz Southamptona s tocno 1.309 putnika, onoliko koliko ih se ukrcalo na Titanic 10. travnja 1912. Balmoral je isplovio u 16:00. Titanic Memorial Cruise organizirao je Miles Morgan u znak sjecanja na slavni brod.

Ponovit ce se njegova ruta iz tragicne noci 1912. Balmoral je iz Southamptona isplovio dva dana prije nego što je 1912. isplovio Titanic. Brod ce ploviti do Cherbourga u Francuskoj i zaustaviti se u Cobhi, luci na zapadnoj obali Irske u kojoj se Titanic zaustavio 11. travnja 1912. Potom Balmoral nastavlja put preko Atlantika do mjesta gdje je Titanic potonuo. U 02:20 sati 15. travnja, kada je prije 100 godina broj udario u santu leda, održat ce se komemoracija u znak sjecanja na žrtve, putnike, posadu, ali i na legendarni brod.



Tijekom putovanja za putnike ce biti organizirana povijesna predavanja koja ce otkriti mnoštvo zanimljivih detalja o najpoznatijem brodu. Putnici ce uživati u istoj hrani i picu kao što su to cinili putnici na Titanicu, a ukoliko žele, mogu se i odjenuti u kostime napravljene po uzoru na odjecu putnika Titanica.

"Ovdje je više rijec o putovanju sjecanja, a ne toliko o odmoru", rekao je Philip Littlejohn, unuk brodskog poslužitelja koji je preživio katastrofu.

Putnici su stigli iz tridesetak zemalja svijeta, a putovanje ce ih stajati izmedu 3390 i 7265 eura po osobi, no unatoc visokim cijenama sva su mjesta raspradana još prije dvije godine.


Podijeli: Facebook Twiter