Balkoni i terase kao dnevni boravak

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U dijelu godine koji je pred nama, vecina ljudi nastoji najviše slobodnog vremena provesti na otvorenom prostoru, pretvarajuci balkone, terase ili vrtove u vanjske dnevne boravke ili blagovaonice.

Ta mjesta postaju okupljališta obitelji i prijatelja zbog ljudima urodene težnje za sjedinjenjem s vanjskim prostorom, koji u ljetno doba, u vecernjim satima, pruža svježinu i prozracnost, što interijer ne može pružiti u takvom obliku.



Dizajneri su vrlo kreativni u osmišljavanju originalnog namještaja za eksterijere, koji se isticu neobicnim oblicima te komforom i udobnošcu. S obzirom da je ovakav namještaj namijenjen prvenstveno trenucima opuštanja, on bez ovih karakteristika ne može ispuniti svoju primarnu ulogu.

Odabir pojedinih elemenata namještaja ovisi o raspoloživom prostoru, potrebama i zahtjevima svakog pojedinca, ali i kolicini novca koje ste spremni uložiti za užitak ovakvog oblika!

Garniture za vanjsko sjedenje dizajnerski su razlicite. Vrlo su popularne one od ratana ili pletene plastike, koja imitira ratan. Izraduju se u razlicitim bojama, a bolje podnose vanjske utjecaje od prirodnih materijala. Proizvode se i od metala ili kovanog željeza, a udobnost ce najviše ovisiti o vrsti i visini naslona, kao i mekoci sjedenja, tj. vrsti odabranih jastucica za naslone i sjedenje.



Sjedenje na balkonu ili terasi može biti vrlo originalno i u vlastitim izvedbama. Za sve je potrebno malo mašte. Ukoliko se sami upustite u oblikovanje klub garniture, koja može biti obložena mozaikom od keramike, upotpunjena dekorativnim jastucima za sjedenje te ostalim detaljima koji stvaraju opci ugodaj, stvorit cete unikatno djelo koje ce sigurno iznenaditi sve vaše goste, a vama predstavljati svakodnevni užitak.

Vrlo popularno je nisko sjedenje uz klub stolic, koje se jednostavno pretvara u ležanje na otvorenom! Ukoliko cijelu pricu uokvirite modernom baldahinom, koji predstavlja zaštitu od sunca, ali i snažan dekorativni element, ugodaj ce biti savršen. U vecernjim satima ambijent upotpunite svjecicama kako biste postigli apsolutnu romantiku i intimu.

Osobito popularne ljeti su ležaljke. Trenuci opuštanja u originalno osmišljenim i udobnim ležaljkama predstavljaju vrhunski užitak. Osim klasicnih ležaljki za jednu osobu, u trendu su i ležaljke za dvije osobe. Mogu se izvesti kao odvojene sa stolicem za odlaganje pica izmedu njih. Dizajnerski mogu biti razlicite, izvedene od razlicitih materijala, ali primarni ugodaj, osim vizualnih vrijednosti, mora biti udobnost.



Ležaljke se izraduju i poput velikih kreveta za dvije osobe. Vecih su dimenzija i za smještaj ovakvih elemenata u vanjski prostor treba osigurati dovoljno mjesta kako bi one došle do punog izražaja i osigurale ugodaje za koje su namijenjene.

Voluminoznost ovakve ležaljke povecava se ukoliko ona ima ugradenu zaštitu od sunca, koja stvara dodatni komoditet u njenom korištenju. Klub stolic za odlaganje pica možete smjestiti u neposrednu blizinu ove atraktivne ležaljke.



Na tržištu se pojavljuju zanimljiva dizajnerska rješenja fotelja, koje su namijenjene izuzetno udobnom sjedenju, odnosno poluležecim položajima. Atraktivni oblici, povece dimenzije i razlicite boje izvedbe cine ih vizualno privlacnima za svaku terasu ili vrt.

Sjedenje u vrtu može biti stilski originalno, a pogotovo ako ga sami kreirate. Garnitura u kojoj cete integrirati sjedenje te cvijece i biljke može postati vrlo zanimljiva vrtna instalacija, poput izložbenog primjerka. Imate potpunu slobodu poigrati se s linearnim ili zakrivljenim formama i tako dinamizirati i oplemeniti vrt. Eksterijerski namještaj je namijenjen uživanju i zato ga s tim ciljem i koristite! (Monika Galovic, mag.ing.arh)

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter