Balkanski špijun nasmijao Buzet


Puna dva sata pogleda prikovanog uz pozornicu buzetskog Narodnog doma i uz salve smijeha brojni posjetitelji pratili su glumačke bravure glumaca Narodnog pozorišta Sarajevo u kazališnoj predstavi "Balkanski špijun u Sarajevu", koja se nakon sarajevske premijere 29. studenog prošle godine sada nalazi na istarskoj turneji.

Sarajevski redatelj Sulejman Kupusović, svoj najnoviji kazališni hit utemeljio je na kultnoj satiri "Balkanski špijun" jednog od najboljih i najplodonosnijih balkanskih dramskih autora Dušana Kovačevića. Radnja se događa u Sarajevu, u prosječnoj građanskoj obitelji. Glavnu je ulogu iznio Izudin Bajrović, prvak Drame Narodnog pozorišta Sarajevo koji je pomno izgradio lik Čvorovića, u ovoj adaptaciji preimenovanog u Sabahudina. Izvrsno mu je parirala Ejla Bavčić-Tarakčija u liku njegove supruge Danice.

No, za razliku od originala s početka osamdesetih godina prošlog stoljeća kroz koji se provlači panični strah od unutrašnjeg neprijatelja, u suvremenoj inačici prevladava strah od terorizma, a primjetna je i zamjena odnosa Staljin - Tito, odnosom Tito - Izetbegović. Redatelj se pozabavio i "miješanim brakom" te supružnicima dodijelio različitu vjersku pripadnost.

Zani Marjanović (poznatoj po suradnji s Angelinom Jolie), povjeren je lik njihove kćerke koja bi publici kroz glas razuma trebala ponuditi mogućnost da prepoznaju koliko je to što njen otac, majka i stric rade suludo. Milan Pavlović (popularni Dino Mehmeda Mujkić iz serije 'Lud, Zbunjen, Normalan') igra Sabahudinovog brata Budžonija, a Aldin Omerović, obučen poput klauna, ulogu podstanara, Sandžakliju iz Tutina, žrtvu paranoje.

Postavljanjem radnje u aktualnu bosanskohercegovačku stvarnost komedija je poprimila obilježje britke i duhovite satire koja je dobro poznata i u širem okruženju jer satirična je to komedija o svakodnevnici ispunjenoj recesijom i nezaposlenošću, ali i strahom od globalnog terorizma.

Narodno pozorište Sarajevo istarsku turneju nastavlja 8. travnja u Puli ( Istarsko narodno kazalište ) te završava 9. travnja u Poreču (POU Poreč). (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter