Balkanski rock Kultur Shocka oduševio

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Art & Music imao je sinoc odlicnu uvertiru u finale, koje ce se održati sutra, buduci da su Kultur Shock rasplesali i natjerali na skakutanje publiku u dvorištu Doma hrvatskih branitelja.

U gradu u kojem su prije pet godina prvi put nastupili na ovim prostorima, i to baš na Art & Musicu, stekli su svoju vjernu publiku koja se natisnula uz binu cim ju je Gino, alias Srdan Jevdevic, pozvao. Kada je završilo ono što se otrcano naziva službenim dijelom, okupljeni su gromoglasno pozvali glazbenike natrag koji su im se smjesta odazvali i tako još jednom, te im s dva bisa poklonili još pet pjesama.

Takav je rasplet bio i ocekivan jer je od prve pjesme izmedu glazbenika i publike uspostavljena izvrsna komunikacija. Dok je bend cijelo vrijeme isporucivao obilne kolicine energije prema publici, ona mu je uzvracala plešuci, skacuci, mašuci, pjevajuci…

Premda se itekako oslanjanju na balkanski melos koji koriste i naprosto "cijede", uživo na svu srecu zvuce puno rockerskije nego u studijskim izvedbama. Korištenje balkanskih zvukova i melodija daje im prijeko potrebno dozu opuštenosti i veselja, ali i ironije i sprdnje.

Pogotovo je potonje ocito u tekstovima, bilo da su na engleskom ili bosanskom, primjerice kada u "Country Mohammed" pjevac prica o tome kako je roden daleko, došao u SAD i danas poslušno radi cijeli dan i noc u zemlji u kojoj se, izmedu ostalog, "ne možeš vjencati ako si gay".

Još su cinicnije "God Is Busy (May I Help You)" ili "Istanbul" u kojem Gino pripovijeda kako ga traže u sedam država, ali publici se najviše svidjelo kada bi dobila priliku skakati i zapjevati kao u skladbi "Hashishi", koju su izveli na bisu.

Osim Gina u ovom energicnom sastavu posebno valja istaknuti mladu violinisticu Paris Hurley te saksofonisticu Amy Denio. No, i ostatak benda je bio jednako spreman za žestoku svirku, a ritam sekciju cinili su basist Guy Davis i bubnjar Chris Stormquist, dok je gitaru svirao Val Kiossovski.

Svi su u grupi puni energije, ne štede se i ne pokazuju umor, ako ga uopce osjecaju. Ipak, došli su u Pulu iz Moskve,a nastavljaju za Maribor, a ocekuje ih nastup i na proslavljenom novosadskom Exitu.


Podijeli: Facebook Twiter