Bales optužen za 17 ubojstava u Afganistanu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Narednik Robert Bales, americki vojni veteran, optužen je u petak za 17 ubojstva s predumišljajem i 6 pokušaja ubojstva u afganistanskoj pokrajini Kandaharu prošloga tjedna, priopcila je americka vojska u Afganistanu.

Ovaj americki vojnik 11. ožujka je napustio svoju bazu, ulazio u kuce afganistanskih seljaka u najmanje dva sela i pobio civile u pokolju koji je teško opteretio odnose Sjedinjenih Država i Afganistana. Prijašnja izvješca o incidentu su govorila o 16-ero žrtava, medu kojima je devetero djece i tri žene.

Bales (38) je služio tri puta u Iraku i ovo mu je bila prva u Afganistanu. Njegov vojnicki dosje je besprijekoran, ali je imao problema u svom privatnom poslovnom životu, pa je tako zbog loših investicija izgubio kucu na Floridi. Njegov odvjetnik je rekao u petak da njegov klijent ima rupe u sjecanju i ne razumije u potpunosti optužbe protiv njega.

Bales se nalazi u samici u vojnom zatvoru Leavenworthu u Kansasu, a postupak protiv njega ce se vjerojatno voditi u njegovoj maticnoj bazi Lews-McChrod blizu Tacome u državi Washington.


Podijeli: Facebook Twiter