Balerine ključ borbe protiv poremećaja ravnoteže

Ilustracija (T. KOCIJANČIĆ)
Ilustracija (T. KOCIJANČIĆ)

Godine vježbanja uzrokuju strukturne promjene u mozgu balerine koje joj pomažu da održi ravnotežu u pirueti, pokazalo je znanstveno istraživanje objavljeno u petak koje može pomoći u liječenju kroničnog poremećaja ravnoteže.

Snimke mozga profesionalnih balerina otkrivaju razlike u odnosu na druge u dva područja mozga: jednom koje obrađuje informacije iz organa za ravnotežu poput unutarnjeg uha i drugog koje je odgovorno za osjećaj nestabilnosti i zanošenja.

Za razliku od balerina, većina ljudi se nakon iznenadne vrtnje neko vrijeme zanosi u stranu i ima osjećaj nestabilnosti. To je zbog toga što komore ispunjene tekućinom u uhu koje osjećaju pokret rotacije glave minijaturnim dlačicama registriraju kretanje tekućine. Tekućina se još neko vrijeme kreće nakon što se pokret završi što i nakon zaustavljanja stvara osjećaj kretanja odnosno osjećaj zanošenja.

Balerine mogu izvesti višestruke piruete na vrhu jednog prsta bez gubitka ravnoteže što je dugo zbunjivalo znanstvenike.

"Balerine mogu uvježbati održavanje ravnoteže nakon okreta pa smo se pitali možemo li istu metodu koristiti kako bismo pomogli našim bolesnicima", kazao je Barry Seemungal s medicinskog odjela londonskog kraljevskog sveučilišta o istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu Cerebral Cortex.

Za potrebe istraživanja Seemungal i njegov tim su u mračnoj sobi okretali na stolcima 29 balerina i 20 veslačica slične dobi i konstitucije. Potom se ispitivalo trajanje osjećaja vrtnje nakon što je stolac zaustavljen i uočeno je da je kod balerina taj osjećaj trajao puno kraće.

Znanstvenici su uz to snimali mozak žena nuklearnom magnetskom rezonancijom i otkrili su da je dio malog mozga koji obrađuje signale iz organa za održavanje ravnoteže manji kod plesačica.

"Mozak balerina prilagođava se godinama vježbanja kako bi ugušio te informacije", kaže Seemungal objašnjavajući da upravo to omogućava balerinama da nastave plesati nakon što se okrenu u pirueti i da dovrše ples bez gubitka ravnoteže.

Svaka četvrta osoba jednom tijekom svoga života pati od osjećaja kronične nestabilnosti. (Hina/AFP)

 


Podijeli: Facebook Twiter