Balerina na asfaltu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najzagriženija medu trendsetericama Victoria Beckham spustila se na zemlju i u balerinkama izašla izvan svoja cetiri zida. Ova vijest mogla bi komotno stajati u rubrici "vjerovali ili ne". No, istina je puno bolnija, radi se o jakoj deformaciji stopala zbog koje Victoria možda više nikada nece smjeti nositi visoke potpetice. Ipak, ovoj pravoj pomodarki dobro je došao ovosezonski trend te nije mogla odoljeti invaziji balerinki i tako izbjeci modni nervni slom.

A žene sa stilom znaju da koliko god bile dobro odjevene, ljuljanje na 12 centimetara i nije tako chic. Cinjenica je da su ove godine dizajneri napravili milijune cipela s potpeticama od 12 centimetara, kao i platformke od kojih neke podsjecaju na ortopedska pomagala. Pa i Lady Gaga nije chic, pa niti seksi, ona je jednostavno šokantna. Uostalom, i Carrie iz "Seksa i grada" je izmišljeni lik. A kažu da iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna žena. Naravno, u balerinkama.

Dovoljno je pogledati Carlu Bruni, Michelle Obama, pa sada i Victoriju Beckham. Sve su u balerinkama. U balerinkama s jednog tuluma na drugi trci i britanska modna ikona Kate Moss, koja i nije pretjerano visoka (svega 170 centimetara), ali vrlo rijetko nosi štikle i obožava ravne potpetice.

Još jedna mršavica, Audrey Hepburn, je u filmu "Praznik u Rimu" upravo u balerinkama iskusila svoje trenutke slobode, bez rigidnih dvorskih i diplomatskih obveza koje je imala kao neka zamišljena princeza. Grijeh bi bilo ne spomenuti da je velika pobornica ravnih cipela bila i ultrašik samozatajna ikona stila Jacqueline Kennedy.

Zanimljivo je da ih nosi cak i Jennifer Lopez, koja se ne skida iz njih otkad je postala majka, te je promijenila prioritete i "prizemljila" se. Cinjenica je da upravo mlade majke vole balerinke, koje su tako ugodne i kao stvorene za duge šetnje, a opet se dobro slažu s balonerom, gustim tajicama ili vrlo uskim hlacama.

A balerinke su i više od proljetnog i ljetnog hita. One su taj vjecni komad obuce koji funkcionira u svim prilikama i apsolutno se kombiniraju uz sve - hlace, suknje, romanticne prozracne ili minimalisticke monokrone haljine.

Nose ih žene svih dobi. U 20-ima idu uz svaki stil, kao i u 30-ima, dok u 40-ima porucuju da visoke potpetice valja zamijeniti nižom varijantom. U 50-ima su poželjne one zlatne boje, dok su u 60-ima privlacne lepršave i udobne balerinke sa zlatnom i lepršavom kopcom.

Nosive u svim prilikama, ukapaju se u elegantnije i poslovne kombinacije. Sportski modeli savršeni su za duge šetnje gradom, dok su blještavi modeli s mnogo detalja odlicni za vecernje izlaske.


Podijeli: Facebook Twiter