Baleov potpis za Real Madrid - 99 milijuna eura!

Gareth Bale i predsjednik Real Madrida Florentin Perez (Reuters)
Gareth Bale i predsjednik Real Madrida Florentin Perez (Reuters)

Gareth Bale potpisao je danas šestogodišnji ugovor s madridskim Realom, čime je zgotovljen najskuplji nogometni transfer svih vremena.

Real će Tottenhamu na ime odštete uplatiti 99 milijuna eura. Magična trocifrena brojka ipak nije probijena... Kao da je 99 milijuna sitnica! Jednom fantastičnom nogometašu danas se u svakom slučaju ostvario san, običnim smrtnicima valja ljubomorno postaviti pitanje: ima li smisla za jednoga nogometaša izdvojiti toliki novac? Za predsjednika Reala Florentina Pereza nikad nije bilo dvojbe, njegova je računica sasvim jasna. Gareth Bale će, ostane li zaista svih šest godina na Santiago Bernabeuu, itekako opravdati uloženo. Igrački i marketinški.

- Doveli smo fantastičnog nogometaša. Prošle sezone izabrali su ga za najboljeg igrača Premiershipa. Još je mlad, ali ima sjajne kvalitete. Sad je ostvario svoj san i postao igrač Reala. Pregovori su bili naporni i komplicirani, ali uspjeli smo. Bale je kao dječak nosio majicu Reala, a sad je stigao u naš klub, rekao je Perez tijekom Baleova službenoga predstavljanja.

Kaže se da nijedna cijena na svijetu nije prenapuhana ako ima tko platiti. Kraj priče. Ili početak. Što će se, recimo, dogoditi ako jednoga dana Lionel Messi poželi otići iz Barcelone ili se Cristiano Ronaldo zasiti Reala? Ako Bale vrijedi skoro 100 milijuna eura, koliko onda vrijede Messi i Cristiano Ronaldo? Dvjesto, tristo, četiristo milijuna eura...? Postoji li uopće granica?

Za Florentina Pereza očito ne. Velški reprezentativac postao je jedanaesti "galacticos" u eri aktualnoga predsjednika "kraljevskoga kluba". U svom dosadašnjem mandatu Perez je na jedanaest mega-zvijezdi potrošio vratolomna 572 milijuna eura, u razdoblju od 2000. do 2006. godine na Santiago Bernabeu su stigli Luis Figo, Zinedine Zidane, Ronaldo, David Beckham, Robinho i Michael Owen, od povratka na predsjedničku funkciju 2009. godine kupio je Kaku, Cristiana Ronalda, Karima Benzemu, Luku Modrića i Garetha Balea.

Uzmu li se u obzir sve akvizicije, Perez je u razdoblju svojega predsjednikovanja doveo 34 igrača za koje je platio 995 milijuna eura. Nedostaje mu, dakle, potrošiti još samo pet milijuna do milijarde. Sitnica. Perez je, uostalom, već sutra u stanju nazvati kolegu Sandra Rosella iz Barcelone i pitati: "Pošto Messi?". (M. CVIJANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter